13.10.2024 / 17:06 Svijet - Razgovori sa liderima

Francuski predsjednik poziva na prekid vatre u Gazi i Libanu

Francuski predsjednik poziva na prekid vatre u Gazi i Libanu
Foto: Arhiv

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je o regionalnoj situaciji na Bliskom istoku sa iračkim premijerom Mohammedom Shia al-Sudanijem i predsjednikom libanskog parlamenta Nabihom Berijem.

- Macron i al-Sudani izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku - navodi se u saopćenju iz Jelisejske palate, prenosi Anadolija.

Potvrdili su ponovo zajedničku posvećenost sprečavanju daljeg regionalnog sukoba.

Macron je prenio solidarnost s civilima pogođenim izraelskim napadima i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi i Libanu.

Francuski predsjednik je razgovarao i sa predsjednikom libanskog parlamenta pri čemu je izrazio duboku zabrinutost zbog intenziteta izraelskih napada na Liban i njihovog dramatičnog uticaja na civile.

Macron je naglasio hitnu potrebu za prekidom vatre u Libanu.

Ponovio je posvećenost Francuske očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbjednosti Libana u skladu sa Rezolucijom 1701 Ujedinjenih nacija.

On je pozvao sve političke stranke da se ujedine "u ovom ključnom trenutku" kako bi izabrali predsjednika koji će služiti kao "garant nacionalnog jedinstva".

Podsjetio je i da će 24. oktobra u Parizu biti održana međunarodna konferencija podrške Libanu.

Macron je dalje izrazio svoje ogorčenje zbog nepravednog ciljanja Privremenih snaga UN-a u Libanu (UNIFIL) i potvrdio snažnu posvećenost Francuske misiji.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo