13.10.2024 / 13:43 Svijet - Zajedničko pismo

Članice UN-a dale podršku Guterresu nakon što ga je Izrael proglasio 'personom non grata', BiH bila ZA

Članice UN-a dale podršku Guterresu nakon što ga je Izrael proglasio 'personom non grata', BiH bila ZA
Foto: AP
Više od stotinu država članica Ujedinjenih naroda, njih 107, među kojima je i Bosna i Hercegovina, izrazilo je duboku zabrinutost i osudilo nedavnu odluku Izraela da generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa proglasi "personom non grata". 

U zajedničkom pismu, zemlje potpisnice pozvale su na konstruktivan dijalog i podržale ulogu generalnog sekretara u promicanju mira i sigurnosti na Bliskom istoku.

Pismo podrške generalnom sekretaru, koje potpisuje 107 država, uključujući većinu zemalja Evropske unije i mnoge zemlje koje su podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ističe važnost uloge UN-a u posredovanju i humanitarnoj pomoći.

Zemlje potpisnice pozvale su se na poštivanje vodstva UN-a i naglasile da je njegov rad ključan za postizanje trajnog mira u regiji.

"Generalni sekretar UN-a igra ključnu ulogu u promovisanju međunarodnog mira i sigurnosti, te razvijanju prijateljskih odnosa među državama. Njegovi napori na zaustavljanju nasilja u Gazi i sprečavanju širenja sukoba u regiji odražavaju zajedničku želju za prekidom neprijateljstava", navodi se, između ostalog, u pismu.

Pismo su podržale i neke zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Srbija i Albanija, međutim, nisu podržale ovu inicijativu, dok je Slovenija izrazila podršku, za razliku od Hrvatske.

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija kazao je za Vijesti.ba da je ovo pismo iskazivanje podrške Generalnom sekretaru UN-a za njegova nastojanja da se zaustavi ubijanje nedužnih ljudi u Gazi, zaustavi širenje rata u regionu i otvori proces uspostavljanja trajnog mira i sigurnosti na bazi dvije države Palestine i Izraela.

"Proglašavanje Generalnog sekretara 'personom non grata', zbog njegovog zalaganja za poštivanje međunarodnog prava, zalaganja za mir i sigurnost je podrivanje ovih principa i UN-a kao neophodnog stuba multilateralnog svijeta ravnopravnih članica UN-a. Pored toga, treba imati u vidu i neupitnu i snažnu podrška Guteresa terotorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine na našem euroatlantskom putu kao i svemu onome sto proizilazi iz usvajanja i implementacije Rezolucije o genocidu u Srebrenici", kazao je Lagumdžija za Vijesti.ba.

Ova inicijativa, pokrenuta od Čilea, koji je ranije bio u grupi prijatelja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, također odražava širu podršku Palestini, što su potvrdile mnoge zemlje potpisnice. Zemlje potpisnice naglasile su da Izraelova odluka može dodatno otežati diplomatske napore za uspostavljanje rješenja s dvije države, u kojem bi Palestina i Izrael živjeli u miru.

Pismo se zaključuje pozivom svim stranama da izbjegavaju akcije koje podrivaju ključnu ulogu Ujedinjenih naroda u rješavanju sukoba, te da umjesto toga podrže inicijative koje doprinose mirnom i trajnom rješenju krize na Bliskom istoku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo