13.10.2024 / 11:13 Svijet - Ima mrtvih

Izraelska vojska nastavlja napade na sjeveru Pojasa Gaze

Izraelska vojska nastavlja napade na sjeveru Pojasa Gaze
Foto: BBC
U zračnim napadima i artiljerijskoj vatri izraelske vojske na sjeveru Pojasa Gaze ima mrtvih i povrijeđenih.

Prema riječima očevidaca, izraelska artiljerija je od sinoć izvela intenzivne napade na regije Jabaliya, Beit Lahiye i Beit Hanoun na sjeveru Pojasa Gaze, javlja Anadolija.

Izraelska vojska gađala je također i izbjeglički kamp i četvrt Tevam u Beit Lahiyi i uništila desetine zgrada koje pripadaju Palestincima.

Očevici ističu da su ulice u gradu Jabaliya i izbjegličkom kampu pune tijela Palestinaca, ubijenih u izraelskim napadima.

Izraelska vojska, koja snažno bombarduje region, ne samo da ne dozvoljava timovima prve pomoći i spašavanja da dođu u region, već ih i gađa.

Izvor iz baptističke bolnice Al-Ehli na sjeveru Pojasa Gaze naveo je da je u bolnicu dovezeno šestero Palestinaca, uglavnom djece, čije su kuće bombardovane na jugu grada Jabaliye.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno oko 42.200 ljudi, većina žena i djece, a više od 98.300 je ranjno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo