12.10.2024 / 15:11 Svijet - Potvrdio premijer

Poljska uvodi privremenu zabranu azila za izbjeglice s granice Bjelorusije

Poljska uvodi privremenu zabranu azila za izbjeglice s granice Bjelorusije
Foto: X

Poljska će privremeno zabraniti izbjeglicama podnošenje zahtjeva za azil u zemlji nakon što pređu granicu iz susjedne Bjelorusije, usred upozorenja da Rusija i njeni saveznici koriste migrante kako bi pokušali destabilizirati EU.

Govoreći u subotu na sastanku vladajuće stranke Građanska koalicija, poljski premijer Donald Tusk izjavio je da će nova strategija o migraciji uključivati "privremenu teritorijalnu suspenziju prava na azil."

"Tražiću ovo," naglasio je Tusk, bivši predsjednik Evropskog vijeća, unaprijed predviđajući izazove iz Brisela u vezi sa zakonitošću ovog poteza. "Tražiću priznanje u Evropi za ovu odluku."

Prema Tuskovim riječima, prava na azil unutar EU se aktivno zloupotrebljavaju od strane Bjelorusije i Rusije. "Ovo pravo na azil se koristi upravo protiv suštine tog prava," rekao je Tusk.

Desetine hiljada potencijalnih migranata, mnogi iz Bliskog istoka i Afrike, pokušali su prijeći granicu u Poljsku preko Bjelorusije u posljednjih nekoliko godina, s izvještajima o čak 2.500 migranata prošlog mjeseca i više od 26.000 do sada ove godine.

Bjeloruski graničari su viđeni kako aktivno pomažu grupama migranata, kao dio onoga što je Tusk ranije nazvao taktikom "hibridnog rata" osmišljenom da izazove anti-imigracijska osjećanja i iscrpi državne resurse. Poljska je već počela ulagati u jaču graničnu infrastrukturu kako bi odvratila neregularne prelaze. Uspostavljena je posebna granična zona kako bi se lokalnim vlastima dale jače ovlasti.

U septembru, Komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, Michael O'Flaherty, upozorio je na "izazove koje predstavlja instrumentalizacija migracije i destabilizujuće akcije bjeloruskih vlasti na poljsko-bjeloruskoj granici."

Međutim, O'Flaherty je rekao da poljska politika vraćanja migranata bez procjene njihovih potencijalnih zahtjeva "ne omogućava puno poštivanje međunarodnih standarda ljudskih prava" i "izlaže ih riziku ozbiljnih kršenja prava zaštićenih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima."

Evropska komisija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar iz Politica.

Bjelorusija je optužena da izdaje vize očajnim ljudima iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije i ohrabruje ih da lete u tu zemlju kao tranzitnu stanicu na putu ka EU. Autoritarni predsjednik te zemlje, jedan od najbližih saveznika Moskve, izjavio je 2021. da ohrabruje migrante da pokušaju preći granicu. "Na vama je," rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko okupljenima koji su spavali na otvorenom blizu granice, "prođite. Prođite!"

Amnesty International upozorava da su tražitelji azila, "uključujući porodice s djecom, koji često trebaju hitnu pomoć, bili premlaćivani palicama i kundacima pušaka te im je prijetilo sigurnosnim psima od strane bjeloruskih snaga" dok su pokušavali preći granicu u sigurnost Poljske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo