12.10.2024 / 12:17 Svijet - Tajna mreža tunela

Hezbollah nakon Nasrallaha: Nova komanda organizuje otpor izraelskoj ofanzivi

Hezbollah nakon Nasrallaha: Nova komanda organizuje otpor izraelskoj ofanzivi
Foto: DPA

Hezbollah se priprema za dug rat na jugu Libana, nakon što je Izrael eliminisao njegovo najviše vodstvo, s novim vojnim komandom koja upravlja raketnim napadima i kopnenim sukobima, rekli su izvori upoznati s njihovim operacijama.

Hezbollah je oslabio tokom tri sedmice razarajućih izraelskih udara - posebno ubistvom svog vođe Sayyeda Hasana Nasrallaha. Prijatelji i neprijatelji sada prate koliko efikasno se suprotstavljaju izraelskim trupama koje su prešle u Liban s ciljem da ih otjeraju od granice.

Grupa koju podržava Iran još uvijek ima značajne zalihe oružja, uključujući svoje najmoćnije precizne rakete koje do sada nije koristila, uprkos talasima vazdušnih udara za koje Izrael tvrdi da su ozbiljno oslabili njihov arsenal, piše Reuters.

Komanda Hezbollaha je bila poremećena prvih nekoliko dana nakon Nasrallahovog ubistva 27. septembra, sve dok su šiitski militanti uspostavili novu "operativnu prostoriju" 72 sata kasnije, rekli su dva izvora - terenski komandant Hezbollaha i izvor blizak grupi.

Nasrallah je ubijen, zajedno s drugim liderima Hezbollaha i jednim iranskim komandantom, kada je Izrael locirao i bombardovao njegovu duboku bunkersku lokaciju ispod Beiruta.

Nova komanda nastavlja s radom uprkos naknadnim izraelskim napadima, što znači da borci na jugu mogu ispaljivati rakete i boriti se prema centralno izdatim naredbama, prema izvorima koji su tražili da ostanu anonimni kako bi razgovarali o osjetljivim pitanjima.

Treći izvor, viši zvaničnik blizak Hezbollahu, rekao je da grupa sada vodi rat 'istrošenosti'. Avraham Levine, analitičar iz izraelskog think-tanka Alma, rekao je da se može pretpostaviti da je Hezbollah "dobro pripremljen i čeka" izraelske trupe i da nije lak meta.

"Činjenica da je lanac komande oštećen ne oduzima sposobnost da gađaju izraelske zajednice ili pokušaju pogoditi" izraelske snage, rekao je Levine, opisujući Hezbollah kao "istu moćnu terorističku vojsku koju svi poznajemo".

Borci imaju fleksibilnost da izvršavaju naređenja "prema mogućnostima fronta", rekao je terenski komandant Hezbollaha, opisujući novu komandu kao "uski krug" u direktnoj vezi s terenom. Rijetko je da terenski komandant Hezbollaha razgovara s međunarodnim medijima.

Rekao je da nova komanda funkcioniše u potpunoj tajnosti i nije dao daljnje detalje o njenoj komunikaciji ili strukturi. Hezbollah nije imenovao novog vođu nakon Nasrallaha, s tim da je najvjerovatniji nasljednik također ubijen. Zamjenik vođe grupe, Sheikh Naim Qassem, rekao je ove sedmice da podržava napore za prekid vatre, ali je istakao da su sposobnosti grupe netaknute.

Drugi izvor blizak operacijama Hezbollaha rekao je da je posvećena, fiksna telefonska mreža grupe bila "neophodna" za trenutnu komunikaciju. Izvori su rekli da je mreža preživjela napade na komunikaciju grupe u septembru.

Izjava ove sedmice potpisana od strane "operativne prostorije Islamskog otpora" navela je da se borci protive upadima i "posmatraju i slušaju" izraelske trupe gdje se najmanje nadaju - očigledno se referišući na skrivene pozicije Hezbollaha. Izjava, prvo javno priznanje o postojanju nove komande, nije imenovala njene članove niti rekla kada i u kom kontekstu je uspostavljena.

Medijska kancelarija Hezbollaha nije odgovorila na zahtjev za komentar prije objavljivanja, što je uključivalo detaljan sažetak informacija koje su pružili terenski komandant i drugi izvori. Nakon objavljivanja ove priče, medijska kancelarija Hezbollaha izjavila je da je deo Reutersove priče "pripisan terenskom komandantu Hezbollaha potpuno netačan" i da "nema izvora u Hezbollahu".

Hezbollah posjeduje opsežnu mrežu tunela u južnom Libanu, tvrde i grupa i Izrael. Tuneli su se proširili nakon rata grupe s Izraelom 2006. godine, prema izvještaju think-tanka Alma iz 2021. godine. Izrael procjenjuje da se protežu na stotine kilometara.

Terenski komandant Hezbollaha rekao je da su tuneli "osnova borbe". Hezbollah je godinama radio na njihovom izgradnji, dodao je. "Njihovo vrijeme je došlo," rekao je.

Izraelska vojska objavila je video snimke koje, prema njihovim riječima, prikazuju duboke tunele koje su zauzele njihove vojske. Jedan video objavljen 5. oktobra čini se da prikazuje podzemnu sobu opremljenu fiksnim telefonskim linijama. Reuters nije mogao da proveri datum ili lokaciju snimka.

Izvor blizak Hezbollahu rekao je da su tuneli koje je Izrael otkrio sagrađeni za specijalne jedinice Radwan grupe da jednog dana uđu u Galileju u sjevernom Izraelu. Izvor je rekao da Izrael ne zna puni opseg tunela.

Andreas Krieg, viši predavač na Školi sigurnosnih studija na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da su sposobnosti Hezbollaha oslabljene, ali da su još uvijek u stanju da ispaljuju rakete intenzitetom na Izrael, dok drže svoje balističke rakete kao oružje za poslednju instancu.

Nema sumnje da je Izrael nanio ogromnu štetu Hezbollahu. U septembru su na hiljade podmetnutih komunikacionih uređaja koje su koristili članovi Hezbollaha detonirani - napad za koji Izrael nije potvrdio niti porekao odgovornost.

Počevši od 23. septembra, Izrael je dramatično pojačao vazdušne napade, tvrdeći da je uništio desetine hiljada raketa Hezbollaha, uglavnom na jugu Libana, u dolini Bekaa i južnim predgrađima Beiruta.

Izraelski zvaničnici su rekli da činjenica da Hezbollah ispaljuje u proseku 100-200 raketa i projektila dnevno, a ne hiljade koliko se očekivalo, pokazuje značajno slabljenje.

Procjene su se razlikovale o razmjeri gubitaka Hezbollaha, a jedan zapadni diplomata je rekao prije ubistva Nasrallaha da je do 25% kapaciteta raketa izgubljeno. Reuters je ranije izvijestio da je Iran ponudio da obnovi opskrbu svom saveznika, ali se suočio s izazovima u opskrbnim putevima.

U jednom smrtonosnom sukobu prošle sedmice, skriveni borci Hezbollaha napali su izraelske trupe dok su napredovale u području Odaisseh, sela na jugu, neposredno nakon što ga je Izrael bombardovao artiljerijom i vazdušnim udarima, rekao je izvor blizak Hezbollahu.

Borci Hezbollaha koristili su mine i ruske protutenkovske rakete Kornet u svojoj zasjedi - vrste oružja koje su korištene protiv izraelskih snaga u ratu na jugu Libana 2006. godine.

Izvor se čini da se odnosi na incident u kojem je izraelska vojska rekla da su pet vojnika iz komandne jedinice poginuli, a pet drugih teško ranjeno u borbi 2. oktobra.

Izraelska vojska je odbila da daje detalje osim svojih već objavljenih izjava. Tog istog dana, dva druga vojnika su poginula u drugom incidentu koji je objavila izraelska vojska.

Jug je duboko simboličan za Hezbollah. Grupa je osnovana od strane iranskih Revolucionarnih gardi početkom 1980-ih, dijelom da se bori protiv izraelske invazije. Kasnije su se borili protiv godina izraelske okupacije.

"Biti u borbi protiv Izraela na zemlji je hljeb i maslo Hezbollaha," rekao je Krieg.

"To je ono za šta su obučeni i većina njihovih odbrana na terenu je dizajnirana" za to, rekao je.

Rekao je da Hezbollah želi poslati jasnu poruku Izraelu, ali i svojim članovima u Libanu i saveznicima u iransko podržanom Osvini otpora da je još uvijek netaknuta i "može nanijeti značajnu štetu" izraelskim snagama, dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo