12.10.2024 / 11:45 Svijet - Investitori razočarani

Kina traži nove načine za poticanje ekonomije: Ministar financija najavio mjere podrške

Kina traži nove načine za poticanje ekonomije: Ministar financija najavio mjere podrške
Foto: BNN

Kineska vlada traži dodatne načine da podstakne ekonomiju, izjavio je ministar financija Lan Fo'an, ali nije saopćio da li je u pitanju novi veliki stimulativni plan kome su se nadali analitičari i investitori.

Investitori su se nadali da će on objaviti stimulativni paket od dva triliona juana (255 milijardi eura).

Ministar financija je umjesto toga rekao da će vlada pokrenuti paket mjera kako bi ubrzala provođenje svojih postojećih politika.

Oni uključuju povećanje stipendija za studente, izdavanje obveznica kako bi se pomoglo velikim bankama da dopune svoj kapital i pružanje veće podrške visoko zaduženim lokalnim samoupravama, od kojih su neke morale zbog toga da umanjuju javne usluge.

"Postoje drugi instrumenti politike o kojima se razgovara, a koji su još uvek u pripremi", rekao je on na konferenciji za novinare, dodajući da u budžetu ima "dovoljno prostora" za povećanje potrošnje i povećanje deficita.

Kineska ekonomija je ostala spora usprkos ukidanju ograničenja uslijed širenja korona virusa krajem 2022.

Kompanije su smanjile zapošljavanje i plate, a produženi pad na tržištu nekretnina oslabio je poverenje potrošača, ograničavajući potrošnju, prenosi RSE.

Vlada je povećala penzije i ponudila subvencije ljudima koji mijenjaju stare automobile ili uređaje za nove, ali takvi koraci nisu uspjeli potaknuti ekonomski rast.

Kineske berze su ojačale nakon što su centralna banka i druge vladine agencije najavile korake krajem septembra za oživljavanje sektora nekretnina i podršku financijskih tržišta.

No, rast se od tada smanjio usred zabrinutosti oko toga da li su ti potezi dovoljni za održiv ekonomski oporavak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo