12.10.2024 / 09:57 Svijet - Istraga u IRGC-u

Vođa elitne iranske jedinice pod sumnjom za izdaju nakon napada na Hezbollah

Vođa elitne iranske jedinice pod sumnjom za izdaju nakon napada na Hezbollah
Foto: IRNA

Esmail Qaani, vođa elitne jedinice Quds u Iranskoj revolucionarnoj gardi, navodno je živ, ali pod istragom Irana zbog "velikog sigurnosnog propusta”, ekskluzivno prenosi Middle East Eye.

Sky New Arabia donosi vijest da je Qaani pretrpio srčani udar tokom ispitivanja.

Qaani nije viđen u javnosti otkad je Izrael ubio vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha, u avio napadu krajem septembra. Iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) otvorio je istragu o tome kako je Izrael uspio saznati gdje će Nasrallah nalaziti.

Middle East Eye piše da im je deset izvora u Teheranu, Bejrutu i Bagdadu, uključujući izvore bliske Hezbollahu i IRGC-u, reklo da su Qaani, jedan od najviših iranskih generala, i njegov tim pritvoreni dok traje istraga.

Opisuju da je u "kućnom pritvoru", dok ga ispituju zvaničnici pod izravnim nadzorom iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

Qaani je postao šef jedinice Quds nakon što je SAD ubio prethodnog vođu, Qassema Soleimanija u januaru 2020. godine. Izrael je u posljednja dva mjeseca ubio većinu vojnog vodstva Hezbollaha.

Zbog toga su se stvorile sumnje da su možda i viši iranski komadnata kompromitirani. Pojačale su se kad je Nasrallahov pretpostavljeni nasljednik, Hashem Safieddine, navodno ubijen u još jednom napadu na tajnu podzemnu bazu Hezbollaha, iako to još nije službeno potvrđeno.

Smatra se da je ubijen na sastanku Hezbollahovog vijeća Shura, koje uključuje najviše lidere. U roku od nekoliko minuta nakon njegovog dolaska, Izrael je izveo udar nakon kojeg su se srušile četiri stambene zgrade.

Qaani je stigao u Libanon dva dana nakon ubitva Nasrallaha, u pratnji nekoliko oficira IRGC-a "kako bi procijenili situaciju na terenu".

Također se navodi da je Qaani trebao prisustvovati sastanku vijeća, na poziv Safieddinea, ali se u zadnju minutu ispričao jer neće prisustvovati, prenosi Jutarnji.hr.

- Izrael je na mjestu održavanja ovog sastanka proveo napad koji je bio jači od onog na Nasrallaha. Safieddineova glava bila je ono što se tražilo i nitko drugi - smatra izvor blizak Hezbollahu.

Nije jasno gdje je Qaani sada, nakon napada na Safieddinea izgubili su kontakt s njim. Pretpostavljalo se da je također ubijen, ali izvori kažu da nije ranjen, niti je bio sa Safieddineom na sastanku. Osam ih tvrdi da je u Teheranu, a ostali da je još uvijek u Bejrutu.

- Iranci imaju ozbiljne sumnje da su se Izraelci infiltrirali u Korpus čuvara islamske revolucije, posebno one koji rade u libanonskoj sferi, tako da su svi trenutno pod istragom. Istraga je još uvijek u toku i sve su mogućnosti otvorene - rekao je za Middle East Eye jedan oficir oružane frakcije.

Istraga se navodno usredotočila i na posljednja kretanja brigadnog generala Abbasa Nilforoushana, komadanta IRGC-a koji je bio ubijen zajedno s vođom Hezbollaha.

- Proboj je 100 posto bio iranski i nema nikakve sumnje u vezi s ovim dijelom - rekao je novinarima izvor blizak Hezbollahu.

Dodaje da je ubistvo političkog vođe Hamasa, Ismaila Haniyeha, u Teheranu tokom juli pojačalo sumnje da su iranske snage bile kompromitirane.

- Iranci sada pokušavaju utvrditi opseg proboja i njegov izvor. Proboj je ogroman i prouzročeni gubitci su veći nego što je itko mogao očekivati - zaključuju izvori za Middle East Eye.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo