12.10.2024 / 08:15 Svijet - Zbog rata u Gazi

Nikaragva prekida diplomatske odnose s Izraelom: 'Fašistička' i 'genocidna' vlada

Nikaragva prekida diplomatske odnose s Izraelom: 'Fašistička' i 'genocidna' vlada
Foto: Profimedia
Nikaragva prekida diplomatske odnose s Izraelom, saopćila je jučer vlada te srednjoameričke države, nazivajući izraelsku vladu "fašističkom" i "genocidnom".

Nikaragvanska vlada je u saopćenju navela da je do prekida odnosa došlo zbog izraelskih napada na palestinske teritorije, prenosi HINA.

Nacionalni kongres je ranije tog dana donio rezoluciju u kojoj se traži od Nikaragve da poduzme korake kako bi se poklopilo s godišnjicom rata u Gazi. Sukob se, rekla je vlada Nikaragve, sada također "proširuje na Liban i ozbiljno prijeti Siriji, Jemenu i Iranu".

Bliski istok je u stanju pripravnosti zbog daljnje regionalne eskalacije nakon što je Iran prvog oktobra ispalio rakete na Izrael. Iran podupire militantnu grupu Hezbollah sa sjedištem u Libanonu, koju je Izrael napao u nizu nedavnih smrtonosnih napada.

Nikaragva je posljednjih godina postala sve izoliranija nakon što je predsjednik Daniel Ortega razbio protuvladine proteste 2018., za koje grupe za ljudska prava kažu da su "ostavile oko 300 mrtvih".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo