10.10.2024 / 20:33 Svijet - Uprkos kritikama

Scholz: Njemačka će nastaviti isporučivati oružje Izraelu

Scholz: Njemačka će nastaviti isporučivati oružje Izraelu
Foto: X

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je nove isporuke njemačkog oružja Izraelu, suprotstavivši se francuskom predsjedniku, koji je pozvao da se oružje ne isporučuje ako se bude koristilo u ratu u Gazi.

"Mi u vladi donijeli smo odluke kojima će se osigurati još skorašnjih isporuka", rekao je Scholz Zastupničkom domu tokom komemorativne rasprave o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023.

"Nismo odlučili ne isporučivati ​​oružje", dodao je Scholz odgovarajući na optužbe konzervativne opozicije, koja je ukazala na višemjesečni prekid isporuka i "pukotine u njemačkoj solidarnosti" s Izraelom.

“Isporučili smo oružje i isporučivat ćemo oružje”, ponovno je rekao, ne precizirajući vrstu, količinu ni namjenu oružja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je pozvao na prekid isporuka Izraelu oružja korištenog u Gazi, što je izazvalo bijes izraelskog premijera i određeni oprez u Berlinu, tradicionalnom prijatelju Izraela.

“Macronove izjave izazvale su veliko iznenađenje i nelagodu u Njemačkoj”, rekla je ove sedmice njemačka politologinja i stručnjakinja za međunarodne odnose Daniela Schwarzer iz Fondacije Bertelsmann tokom susreta sa stranim novinarima u Berlinu.

"Vidimo novu Macronovu izjavu koja je stvorila veliku napetost koju će, s njemačkog stajališta, biti vrlo teško prevladati", dodala je.

“Savezna vlada sedmicama i mjesecima odbija izvozne dozvole za isporuku municije, pa čak i rezervnih dijelova za tenkove u Izrael”, rekao je u kritici vlade lider njemačke konzervativne opozicije Friedrich Merz u Bundestagu.

Izrael je angažiran na nekoliko frontova, u ratu protiv Hamasa u Gazi i protiv Hezbolaha u Libanonu, gdje od ponedjeljka izvodi i kopnene operacije. Država Izrael također prijeti odgovorom na veliki raketni napad iz Irana koji se dogodio prošlog utorka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo