10.10.2024 / 19:58 Svijet - Pranje novca

Rekordna kazna za TD Bank: 1,3 milijarde dolara zbog povezanosti s narko kartelima

Rekordna kazna za TD Bank: 1,3 milijarde dolara zbog povezanosti s narko kartelima
Foto: Agencije

TD Bank će platiti 3 milijarde dolara kako bi riješio optužbe da nije pravilno nadzirao pranje novca od strane narko kartela, objavili su regulatori u četvrtak.

Kazna uključuje 1,3 milijarde dolara koju će platiti Finansijskoj jedinici za sprovođenje zakona o finansijskim kriminalima (FinCEN) Ministarstva finansija SAD-a, što je rekordna kazna za banku. TD takođe planira platiti 1,8 milijardi dolara Ministarstvu pravde SAD-a i izjasniti se krivim kako bi riješio istragu američke vlade o kršenju Zakona o bankarskoj tajnosti i omogućavanju pranja novca, piše CNN.

Ministarstvo pravde SAD-a izjavilo je da je TD Bank imala "dugoročne, rasprostranjene i sistemske nedostatke" u svojim procedurama nadzora transakcija. Više od 90% transakcija nije nadzirano između januara 2018. i aprila 2024., što je "omogućilo tri mreže pranja novca da kolektivno prebace više od 670 miliona dolara kroz račune TD Banke", navodi se u pravnom podnesku.

U jednom slučaju, zaposleni u TD Banci prikupili su više od 57.000 dolara vrijednih poklon kartica kako bi obradili više od 470 miliona dolara u gotovinskim depozitima od mreže pranja novca, kako bi "osigurali da zaposleni nastave obrađivati njihove transakcije" i da ih ne prijave u obaveznim izvještajima, navelo je Ministarstvo pravde.

U povezanoj izjavi, Kancelarija kontrolora valuta (OCC), američka agencija koja reguliše banke, saopštila je da je TD obradio stotine miliona dolara transakcija koje su jasno pokazivale visoko sumnjivu aktivnost.

Wall Street Journal je prvi izvijestio o ovoj vijesti kasno u srijedu.

Kanadska banka biće podvrgnuta četverogodišnjem nadzoru FinCEN-a kako bi se pažljivije posmatrala i osiguralo da se pridržava sporazuma. Američka Federalna rezerva takođe je kaznila TD Bank i prisilila kompaniju da premjesti svoj ured za usklađenost sa zakonima o pranju novca u Sjedinjene Države.

U značajnom dijelu sporazuma, OCC ograničava rast TD Banke u Sjedinjenim Državama. Iako je to izuzetno, nije bez presedana da banka bude pod nadzorom i da joj se ograniči rast od strane američke vlade. Wells Fargo je imao slična ograničenja rasta i tešku kaznu zbog "raširenih zloupotreba potrošača" 2018. godine i još nije uvjerio regulatore da ukinu tu zabranu rasta. Wells Fargo je ranije priznao da su njegovi radnici reagovali na nerealne ciljeve prodaje stvarajući čak 3,5 miliona lažnih računa.

TD Bank je odbila komentarisati, ali banka planira održati poziv s investitorima kasnije u četvrtak.

Oštre kazne od strane regulatora u četvrtak iznenadile su Wall Street. Akcije TD Banke (TD) na američkom tržištu pale su za 6% dok investitori očekuju veće pravne troškove i slabiji rast.

"Vjerujemo da su se investitori sve više osjećali ugodno s idejom da neće biti ograničenja rasta postavljenih na TD," napisao je John Aiken, analitičar iz Jefferiesa, u bilješci klijentima u četvrtak. "TD će morati pronaći novi put rasta osim svoje tradicionalne zavisnosti od maloprodajnog bankarstva u SAD-u."

Zvaničnici Ministarstva pravde i Ministarstva finansija sve više su zabrinuti zbog korištenja američkog bankarskog sistema od strane meksičkih kartela za pranje novca od prodaje fentanyla i drugih droga koje godišnje ubijaju desetine hiljada Amerikanaca.

Kuriri koji peru novac za kartele "otvaraju račune u velikim i malim bankama ovdje u SAD-u", rekao je visoki zvaničnik Ministarstva finansija za CNN u maju.

Zvaničnici Ministarstva finansija i IRS-a ranije ove godine počeli su obavještavati američke banke i društvene mreže, na čijim platformama se često kupuju i prodaju droge, kako bi dobili jasniju sliku o tome kako karteli koriste finansijski sistem, izvijestio je CNN.

Jedan od fokusa sastanaka, rekao je zvaničnik Ministarstva finansija, jeste kako iskoristiti obavještajne podatke koje pružaju manje banke koje mogu uočiti frontove za pranje novca u svojim zajednicama.

Prošle godine, TD Bank je platila 1,2 milijarde dolara kako bi riješila tužbu koja je tvrdila da je bila uključena u infamni Ponzi šemu od 7 milijardi dolara koju je organizovao osramoćeni finansijer Allen Stanford prije više od decenije.

Novac je korišten za isplatu žrtava šeme, ali je banka negirala bilo kakvu krivicu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo