10.10.2024 / 17:53 Svijet - U 96 godini

Preminula Ethel Kennedy: Život posvećen borbi za ljudska prava

Preminula Ethel Kennedy: Život posvećen borbi za ljudska prava
Foto: Agencije

Ethel Kennedy, udovica bivšeg američkog državnog tužioca Roberta F. Kennedyja i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava, preminula je u četvrtak, saopćila je njena porodica. Imala je 96 godina.

Bivši kongresmen iz Massachusettsa, Joe Kennedy III, objavio je vijest o smrti svoje bake na mreži X. Ethel Kennedy je hospitalizovana nakon što je pretrpjela moždani udar prošle nedjelje, prenosi CNN.

„Uz životni rad u socijalnoj pravdi i ljudskim pravima, naša majka ostavlja devetoro djece, 34 unučadi i 24 praunučadi, kao i brojne nećake i nećakinje, koji je veoma vole“, napisao je bivši kongresmen u objavi. „Bila je pobožna katolikinja i svakodnevno je prisustvovala misama, a tješimo se znajući da je ponovno s ljubavlju svog života, našim ocem Robertom F. Kennedyjem; njenom djecom Davidom i Michaelom; njenom snahom Mary; njenim unucima Maeve i Saoirse; i njenom praunučadi Gideonom i Josie.“

Oženivši se u jednu od najutjecajnijih političkih porodica u Sjedinjenim Državama, Kennedy je podržavala svog muža tokom njegove uspješne senatske kampanje, a kasnije i tokom njegove predsjedničke kampanje 1968. godine, koja je završila njegovim ubistvom mjesecima nakon početka kampanje.

Njen muž je tragično ubijen u hotelu u Los Angelesu odmah nakon što je pobijedio na demokratskoj primarnoj u Kaliforniji. Napad, koji je uslijedio pet godina nakon što je ubijen Robert F. Kennedyjev brat, bivši predsjednik John F. Kennedy, ostavio je pet drugih ranjenih i uzdrmao naciju koja je već bila potresena višestrukim ubistvima; vođa građanskih prava Martin Luther King Jr. ubijen je otprilike dva mjeseca ranije. Fotografije nakon napada prikazuju Ethel Kennedy kako se naginje nad svojim mužem dok mu ruke pokrivaju prsa dok je krvario po podu. U to vrijeme je bila trudna tri mjeseca sa svojom najmlađom kćerkom, Rory.

U decenijama nakon muževljevog ubistva, Ethel Kennedy je postala aktivistkinja za zaštitu životne sredine i ljudska prava, osnivajući neprofitnu organizaciju Robert F. Kennedy Human Rights kako bi promovisala ciljeve za koje se njen pokojni muž zalagao.

Njen aktivizam odveo ju je širom zemlje i svijeta, od marširanja s Cesarem Chavezom u podršci pokretu Farm Workers do suočavanja s kenijskim diktatorom Danielom Arap Moiem sa svojom kćerkom Kerry 1989. godine. Dobila je najviše građansko odlikovanje u zemlji, Predsjedničku medalju slobode, od predsjednika Baracka Obame 2014. godine. Njen aktivizam nastavio se i u posljednjim decenijama njenog života. Godine 2018. Kennedy je pridružila štrajku glađu kako bi protestovala protiv tadašnje Trumpove administracije koja je odvajala porodice na granici između SAD-a i Meksika.

„Generacije Amerikanaca nisu se trudile i žrtvovale kako bi izgradile zemlju u kojoj se djeca i njihovi roditelji stavljaju u kaveze radi unapređenja cinizma političke agende“, izjavila je tada.

Najnovije, porodica Ethel Kennedy bila je uključena u političke sukobe kada je njen najstariji sin, Robert F. Kennedy Jr., kandidovao se za predsjednika 2024. godine, prvobitno kao demokrat, a kasnije kao nezavisni kandidat. Članovi stranke koji su čvrsto podržavali demokrate u porodici odbacili su njegovu kampanju, nazivajući je „opasnom“ i izražavajući frustraciju i tugu. RFK Jr. je obustavio svoju kampanju u augustu i podržao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Rođena u velikoj porodici u Chicago 1928. godine, Ethel Kennedy odrasla je u Greenwichu, Connecticut. Upoznala je Roberta F. Kennedyja 1945. godine preko njegove sestre, Jean Kennedy, na skijaškom izletu. Par se vjenčao 1950. godine i imao 11 djece.

Život Ethel Kennedy, poput života mnogih članova njene porodice, obilježili su brojni tragedije. Njen otac, George Skakel, bogati magnat u industriji uglja, i majka, Ann Skakel, poginuli su u avionskoj nesreći 1955. godine. Njen brat poginuo je u avionskoj nesreći 1966. godine. Njen sin David preminuo je 1984. godine od predoziranja drogom, a drugi sin Michael poginuo je u skijaškoj nesreći 1997. godine. Njena unuka Saoirse Kennedy Hill umrla je od slučaja predoziranja 2019. godine, a druga unuka, Maeve Kennedy Townsend McKean, utopila se sa svojim 8-godišnjim sinom u nesreći s kanuom 2020. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo