10.10.2024 / 17:38 Svijet - Smanjena mobilizacija

Pentagon: Rusija pretrpjela više od 600.000 žrtava tokom rata u Ukrajini

Pentagon: Rusija pretrpjela više od 600.000 žrtava tokom rata u Ukrajini
Foto: Agencije

Rusija je tokom dosadašnjeg rata u Ukrajini imala više od 600.000 žrtava (ubijeni, ranjeni, zarobljeni), što je znak da se gubici ubrzavaju nesrazmjerno s dobicima, rekli su zvaničnici Pentagona.

Moskva je od ljeta nastavila zauzimati teritorij u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, uključujući stalno napredovanje prema Pokrovsku. Međutim, kako se Rusija približava spomenutom gradu i udara na deblje odbrambene linije, njezini troškovi rastu.

"Ovaj septembar bio je najsmrtonosniji mjesec u cijelom ratu. Ruski gubici, ubijeni i ranjeni u borbi, samo u prvoj godini rata premašili su ukupne gubitke Sovjetskog Saveza u bilo kojem sukobu od Drugog svjetskog rata zajedno", izjavio je visoki zvaničnik odbrane SAD-a.

No suprotno zapadnim predviđanjima, Rusija i dvije i pol godine kasnije uspijeva održavati borbu, unatoč mnoštvu izgubljene ili oštećene vojne opreme i manjoj mobilizaciji jedinica.

S druge strane, ogromne gubitke trpi i Ukrajina.

Još jedan visoki američki vojni zvaničnik očekuje da će Rusija nastaviti ostvarivati dobitke duž fronta, koristeći svoju brojčanu prednost da probije inače čvrstu odbranu.

"To je vrsta ruskog načina ratovanja - oni samo nastavljaju ‘bacati masu u stroj‘ i to će rezultirati velikim gubicima", rekao je.

Južnokorejski ministar odbrane ove sedmice također je upozorio da će Sjeverna Koreja vjerojatno poslati trupe da se bore s Rusijom - a tome treba pridodati i gomilu vojne opreme koju je Pjongjang donirao Moskvi, prenosi Jutarnji.hr.

Osim ljudskih žrtava, Rusiji su oštećena ili uništena 32 plovila u crnomorskoj mornaričkoj floti, uz dvije trećine predratnih tenkova. Ovi gubici prisilili su Kremlj da prekopava skladišta vojne opreme iz sovjetske ere kako bi istu naknadno opremio i zatim razmjestio na ratištima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo