10.10.2024 / 14:00 Politika - Sarajevo

Dom naroda PSBiH usvojio Strateški plan ruralnog razvoja za period 2023. do 2027.

Dom naroda PSBiH usvojio Strateški plan ruralnog razvoja za period 2023. do 2027.
Foto: Fena
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2023. do 2027., ...

... kojim se utvrđuju strateški ciljevi postupnog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija.

Dokument koji je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usvojen je na Predstavničkom domu 2. aprila.

Vizija strateškog razvoja poljoprivrede u petogodišnjem razdoblju je unaprijeđen, konkurentan i klimatski otporan poljoprivredno-prehrambeni sektor s većom produktivnosti i boljom tržišnom orijentacijom, koju prati veća digitaliziranost i inovacije, održivo upravljanje zemljišnim i drugim prirodnim resursima, prosperitetna i očuvana ruralna područja u Bosni i Hercegovini privlačna za život i privređivanje svih stanovnika, a posebno mladih.

Indikativni financijski okvir za realizaciju Strateškog plana predstavlja zbroj sredstava planiranih u strategijama razvoja poljoprivrede Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH, uključujući i sredstva na državnoj razini planirana za implementaciju mjera Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, agencija, uprava i ureda na razini BiH i procjene sufinanciranja iz drugih izvora.

Ukupan budžetski okvir Strateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje mobiliziranje dodatnih 533 miliona KM, što zajedno čini 2,24 milijarde KM za pet godina njegove implementacije. Financijska sredstva će biti osigurana od Federacije BiH (42,7 posto) i kantona (14,4 posto), Republike Srpske (18,1 posto), Brčko distrikta BiH (3,5 posto), državnog nivoa (1 posto) te dodatnih 20,3 posto od grantova EU i drugih donatora.

Tokom perioda realizacije planira se povećanje budžetskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6 posto godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini (394 miliona KM) trebala biti veća za 20 posto u odnosu na početnu 2023. godinu (329 miliona KM).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo