10.10.2024 / 13:29 Politika - SDS umjesto SNSD

Nenad Vuković položio zakletvu u Domu naroda PSBiH

Nenad Vuković položio zakletvu u Domu naroda PSBiH
Foto: FENA
Delegat Nenad Vuković danas je na kraju sjednice  Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegoine položio svečanu izjavu.

Vukovića je Centralna izborna komisija BiH u julu izvukla žrijebanjem za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS.

Na osnovu Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS od 30. maja, utvrđeno je da dvije kandidatske liste: kandidatska lista PDP – Partija demokratskog progresa i kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić, imaju identičan broj glasova – 12. Zbog toga je bilo potrebno provesti postupak žrijebanja za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS.

Do ovog postupka je došlo nakon što se PDP žalio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kada je jedan listić tokom izbora delegata iz reda srpskog naroda u NSRS proglašen nevažećim. Centralna izbora komisija je zatim proglasila listić važećim, ali ga je Sud BiH poništio.

Vuković dolazi umjesto SNSD-ove Snježane Novaković Bursać, čine SNSD više nema četiri, već tri delegata.

Tako će sada delegati iz reda srpskog naroda u Domu naroda PSBiH biti: SNSD – Sredoje Nović, Radovan Kovačević, Nikola Špirić, SDS- Želimir Nešković i PDP – Nenad Vuković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo