09.10.2024 / 13:25 Politika - Optužuje i SDA i SAD

Dodik žestoko o izjavi Izetbegovića za Vijesti: Presuda je donesena

Dodik žestoko o izjavi Izetbegovića za Vijesti: Presuda je donesena
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik stigao je u Sud Bosne i Hercegovine, gdje se mu danas nastavlja suđenje zajedno sa bivšim vršiocem dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošom Lukićem.

No, neposredno pred početak ročišta Dodik je na svom nalogu na društvenoj mreži X, napisao poduži status, koji je zapravo reakcija na gostovanje Bakira Izetbegovića u Vijesti.ba Podcastu. "Namješteni sudski proces vodi direktno Bakir Izetbegović preko svojih poslušnika u neustavnom Sudu BiH i sada je to otvoreno i priznao", poručio je Dodik u reakciji.

Dodik navodi da je Izetbegovićeva izjava da "proces ide u tom smjeru da bude osuđen" i to neposredno prije ročišta govori ko njim stvarno upravlja i da je presuda i prije početka ove farse donesena.

"U cijeloj toj priči najskandaloznije je njegovo likovanje zbog toga što je po njegovom priznanju međunarodna zajednica stala iza procesa koji su oni spakovali", dodaje Dodik.

On smatra kako je SDA kadar u potpunosti privatizovao pravosuđe i na taj način pokušao da se obračuna sa svim Srbima, a predvodnik svega je Izetbegović.

"Godinama su pakovali lažne priče preko Mehmedagića, ubacili su opasnog kriminalca i čovjeka bez diplome da bi se na osnovu tih izmišljotina pokretali neki procesi za koje nikada nisu mogli ništa da dokažu. Sada nam je svima Izetbegović objasnio da su uspjeli, zato što su dobili mig od međunarodne zajednice", naglašava Dodik pa nastavlja:

"Kako sam Izetbegović kaže „ovo naše pravosuđe je takvo, ostalo je to iz nekog komunističkog vakta da nekoga pitaju šefe, hoćemo li, nećemo li" i tu jasno govori da su oni organizovali ovu predstavu za javnost i da je on taj koji je osmislio ovu lakrdiju kako bi oslabili Republiku Srpsku i našu poziciju.

Sud i Tužilaštvo nisu institucije BiH, to su američke insitucije u kojima je bošnjački SDA kadar godinama provodio svoju silu i uništio sve što ima veze sa pravom i pravdom. Dokazali smo da je ovo politički proces. Iza njih su stali stranci, ali na našoj strani je pravda. Ne postoji krivično djelo, pa prema tome ne bi trebalo da bude procesa, ali postoji SDA kriminalna organizacija koja upravlja pravosuđem i ostalim institucijama."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo