10.10.2024 / 11:22 Svijet - UNICEF

Svaka osma djevojčica ili žena u svijetu doživjela silovanje ili seksualno zlostavljanje

Svaka osma djevojčica ili žena u svijetu doživjela silovanje ili seksualno zlostavljanje
Foto: Ilustracija
Više od 370 miliona današnjih djevojčica i žena, ili svaka osma u svijetu, doživjelo je silovanje ili seksualno zlostavljanje prije osamnaeste godine, objavila je Agencija Ujedinjenih nacija za djecu.

Ta cifra raste na 650 miliona, ili na svaku petu, kada se uzmu u obzir "nekontaktni" oblici seksualnog nasilja, poput internetskog ili verbalnog zlostavljanja, izvijestio je UNICEF, u, kako je nazvao, prvom globalnom istraživanju tog problema.

U izvještaju se navodi da, iako su djevojčice i žene najteže pogođene, 240 do 310 miliona dječaka i muškaraca, ili svaki jedanaesti, doživjelo je silovanje ili seksualno zlostavljanje u djetinjstvu.

- Obim tog kršenja ljudskih prava je nevjerovatan i teško ga je u potpunosti shvatiti zbog stigme, izazova u mjerenju i ograničenog ulaganja u prikupljanje podataka - navodi UNICEF u objavi izvještaja.

Dolazi uoči inauguralne globalne ministarske konferencije o zaustavljanju nasilja nad djecom u Kolumbiji idućeg mjeseca.

UNICEF je saopćio da njegovi nalazi naglašavaju hitnu potrebu za pojačanom globalnom akcijom, uključujući jačanje zakona i pomoć djeci da prepoznaju i prijave seksualno nasilje.

UNICEF tvrdi da seksualno nasilje prelazi geografske, kulturne i ekonomske granice, ali subsaharska Afrika ima najveći broj žrtava, sa 79 miliona djevojaka i žena, ili 22 posto pogođenih. Slijede istočna i jugoistočna Azija sa 75 milijuna ili 8 posto.

U svojim podacima za žene i djevojčice, UNICEF je procijenio da je 73 miliona, ili devet posto, pogođeno u srednjoj i južnoj Aziji; 68 miliona, ili 14 posto, u Eropi i Sjevernoj Americi; 45 miliona, ili 18 posto, u Latinskoj Americi i na Karibima, a 29 miliona, ili 15 posto, u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji.

Oceanija, sa šest miliona, ima najveći broj pogođenih u postocima, 34 posto.

Rizici su bili veći, porasli su na jedan od četiri, u "krhkim okruženjima", uključujući ona sa slabim institucijama, mirovnim snagama UN-a ili velikim brojem izbjeglica, pokazao je izvještaj.

Izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell nazvala je seksualno nasilje nad djecom “mrljom na našoj moralnoj savjesti”.

- Nanosi duboku i trajnu traumu, često od strane nekoga koga dijete poznaje i kome vjeruje, na mjestima gdje bi se trebalo osjećati sigurno.”

UNICEF je saopćio da se većina seksualnog nasilja u djetinjstvu događa tokom adolescencije, posebno između 14. i 17. godine, a oni koji ga trpe suočavaju se s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti, zloupotrebe supstanci i problema s mentalnim zdravljem.

- Uticaj se dodatno pogoršava kada djeca odgađaju otkrivanje svojih iskustava ili u potpunosti skrivaju zlostavljanje - saopćio je UNICEF.

Agencija UN-a tvrdi je da je potrebno pojačano ulaganje u prikupljanje podataka kako bi se uhvatilo u koštac s kompetnim problemom, s obzirom na uporne nedostatke podataka, posebno o iskustvima dječaka.

UNICEF je saopćio da je svoje procjene o iskustvima djevojčica i žena temeljio na nacionalno reprezentativnim anketama provedenim između 2010. i 2022. u 120 zemalja i područja. Rečeno je da su procjene za dječake i muškarce izvedene iz šireg raspona izvora podataka i da su primijenjene neke indirektne metode, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo