10.10.2024 / 10:05 Svijet - Ozbiljne optužbe

Guardian: Hrvatska policija spaljuje migrantima mobitele i dokumente

Guardian: Hrvatska policija spaljuje migrantima mobitele i dokumente
Foto: No Name Kitchen

Hrvatska granična policija ponovno se nosi s optužbama da loše tretira migrante. Kako je objavio Guardian, navodno im spaljuje odjeću, mobilne telefone i pasoše koje oduzmu tražiteljima azila prije nego što ih vrate u Bosnu i Hercegovinu te ih pljačkaju.

Izvještaji s fotografijama spaljenih predmeta, sa svjedočanstvima o seksualnim napadima i premlaćivanjima od strane policije, koje je s Guardianom podijelila humanitarna organizacija No Name Kitchen (NNK), najnoviji je navodni dokaz policijske brutalnosti prema migrantima na granicama Europske unije (EU).

U slučaju da se navodi pokažu istinitima, radi se o kršenju međunarodnog prava, koje propisuje da tražitelji azila moraju imati priliku podnijeti zahtjev za azil nakon što uđu na teritorij neke zemlje.

U decembru 2023., trudna Marokanka (23) izjavila je da su je hrvatski policajci seksualno napali prije nego što su spalili njene stvari, s predmetima ostalih članova njezine grupe.

Žena, koja je putovala sa svojim mužem, drugom ženom i troje maloljetnika, izjavila je da su je podvrgnuli invazivnom pretresu, pri čemu su joj pregledavali genitalije te da su joj prijetili silovanjem.

Hrvatski MUP ovu kao i sve druge optužbe, jednoglasno je negirao.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo