10.10.2024 / 10:00 Svijet - London

Velika Britanija pooštrila režim sankcija protiv Rusije

Velika Britanija pooštrila režim sankcija protiv Rusije
Foto: Arhiv
Velika Britanija je u četvrtak pokrenula jedinicu za trgovinske sankcije s novim ovlastima za kažnjavanje firmi koje se ne pridržavaju ograničenja izvoza usluga u Rusiju.

Britanija je najavila sankcije na trgovinu s Rusijom vrijednu više od 20 milijardi funti otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine, te je saopćila da će Ured za provedbu trgovinskih sankcija podržati firme u poštovanju tih sankcija.

- Ta nova jedinica pomoći će osigurati da se preduzeća pridržavaju trgovinskih sankcija i poduzimaju odlučne mjere provedbe gdje je to potrebno kako bismo, skupa s preduzećima, mogli nastaviti vršiti maksimalan pritisak na Putinov režim – izjavio je ministar poslovanja i trgovine Jonathan Reynolds.

Vlada je saopćila da će OTSI imati ovlasti novčano kazniti firme koje su prekršile sankcije, a također će imati ovlasti objaviti ih - u biti “imenovati i posramiti" uključene kompanije.

Bit će usmjeren na provođenje sankcija izvoza profesionalnih i poslovnih usluga, pri čemu će izvoz i uvoz robe ostati u nadležnosti postojećih jedinica.

Jedinica će također imati ovlasti istraživati ​​državljane Ujedinjenog Kraljevstva koji su prekršili pravila sankcija dok su radili u trećim zemljama, što je nova ovlast prema britanskom režimu provedbe trgovinskih sankcija, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo