09.10.2024 / 21:36 Svijet - Poznata aktivistica

Traži se zabrana ulaska Greti Thunberg u Njemačku zbog njene podrške Palestini

Traži se zabrana ulaska Greti Thunberg u Njemačku zbog njene podrške Palestini
Foto: Instagram

Glasnogovornik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), Alexander Throm, smatra da političari u njegovoj zemlji treba da Greti Thunberg zabrane ulazak u Njemačku zbog njenog učešća na propalestinskim protestima.

Naime, kako je izjavio za list Bild, ne samo da bi bilo prikladno, nego bi bilo neophodno da savezna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser zabrani ulaz "antisemitkinji".

"Nema mjesta u Njemačkoj onima koji dođu da podstiču mržnju prema Izraelu i ocrnjuje našu policiju", poručio je Throm.

Organizatori propalestinskih protesta su saopćili da je Thunberg prihvatila prisustvovati protestima na Univerzitetu u Dortmundu. Međutim, protesti su ubrzo otkazani jer je policija procijenila da će im prisustvovati više ljudi nego što je prvobitno prijavljeno.

Thunberg je reakciju na otkazivanje protesta objavila na društvenoj mreži Instagram. Naime, u videoobraćanju je optužila Njemačku da ućutkuje aktiviste.

"Njemačka prijeti aktivistima kada govore protiv genocida i okupacije Palestine", izjavila je švedska aktivistica, ogrnuta palestinskom kefijom.

Organizatori su otkazivanje protesta nazvali nepravednim te su najavili žalbu na ovu odluku. Thunberg je posljednji put bila u Njemačkoj 7. oktobra, na godišnjicu početka sukoba između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas. Tada je prisustvovala propalestinskim protestima u Berlinu.

Thunberg je kritikovala djelovanje njemačke policije tokom protesta u Berlinu. Navela je da nije imala riječi da opiše kako su policajci postupali s mirnim demonstrantima, prenosi Euronews.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo