09.10.2024 / 10:12 Svijet - Yahya Sinwar

Pismo lidera Hamasa: Spremni smo za dugotrajni rat iscrpljivanja

Pismo lidera Hamasa: Spremni smo za dugotrajni rat iscrpljivanja
Foto: X

Lider Hamasa, Yahya Sinwar, naredio je vođama ove terorističke grupe na Zapadnoj obali da obnove samoubilačke terorističke napade u Izraelu, ubrzo nakon što je zamijenio ubijenog Ismaila Haniyeha na čelu Hamasa, izvještava Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane arapske obavještajne izvore.

Ova naredba je izdata neposredno prije neuspjelog samoubilačkog napada u Tel Avivu, navodi se u izvještaju. Neki visoki članovi Hamasa navodno imaju rezerve prema ovoj odluci, ali se nisu javno oglašavali od kada je Sinwar preuzeo vlast.

Ovakvi napadi su bili česti tokom krvave Druge Intifade ranih 2000-ih, kao i 1990-ih, ali su postali rijetki otkako je Izrael izgradio sigurnosnu barijeru oko Zapadne obale i poboljšao metode obavještajnog prikupljanja kako bi osujetio takve planove.

Izvještaj Wall Street Journala također potvrđuje prethodne izvještaje da je Sinwar nedavno obnovio kontakte sa posrednicima u pregovorima o prekidu vatre i razmjeni talaca, pozivajući se na neimenovane arapske zvaničnike uključene u medijaciju.

Također se navodi da su vidjeli ručno pisano pismo Sinwara od prošlog mjeseca, u kojem se navodi da je Hamas spreman za dugotrajan rat iscrpljivanja kako bi "slomio volju Izraela" i pripremio teren za propast jevrejske države.

Izvještaj prikazuje Sinwara kao ekstremnu figuru čak i među redovima palestinske terorističke grupe, budući da je prošle godine odbio otputovati iz Gaze na pregovore o pomirenju s rivalskim palestinskim frakcijama zbog straha da bi ga Haniyeh mogao smijeniti u njegovom odsustvu.

Navodi se da je Sinwar iznenadio čak i ostale članove Hamasa u inostranstvu tempiranjem napada 7. oktobra 2023. godine na južni Izrael, pozivajući se na neimenovane trenutne i bivše arapske i izraelske zvaničnike.

To je navelo zvaničnike Hamasa u Kataru da privatno nazovu Sinwara "megalomanijakom," dodaje izvještaj, napominjući da Sinwar u posljednje vrijeme govori o trenutnom ratu i svojoj ulozi u njemu u "sve grandioznijim terminima."

Nakon Haniyehove likvidacije u julu, politički zvaničnici Hamasa su navodno predložili bivšeg lidera Khaleda Mashaala kao njegovog nasljednika, prije nego što je vojno krilo koje predvodi Sinwar, Brigada Izz ad-Din al-Qassam, poslalo poruku da Sinwar mora biti izabran.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo