09.10.2024 / 09:50 Svijet - Video

Pogledajte kako avion 'lovaca na uragane' leti u najjaču oluju posljednjeg stoljeća

Pogledajte kako avion 'lovaca na uragane' leti u najjaču oluju posljednjeg stoljeća
Foto: Screenshot

Očekuje se da uragan Milton pogodi Floridu, dok se trenutno kreće prema američkoj obali kao jedna od najjačih tropskih oluja u posljednjih sto godina.

Milton je sada u kategoriji 5 i mogao bi postati najjača oluja koja je ikad pogodila Floridu.

U toku je evakuacija stanovništva.

Na društvenim mrežama pojavio se video iz pilotske kabine aviona Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), poznatog kao 'Miss Piggy', dok leti pravo u uragan Milton. Video snimljen iz kokpita prikazuje šta su članovi posade vidjeli dok su letjeli kroz oluju i prikupljali podatke.

Ovi letovi prikupljaju ključne podatke koji pomažu u poboljšanju prognoza i podržavaju istraživanje uragana.

"Miss Piggy" je jedan od dva Lockheed WP-3D Orion "Lovca na uragane", dok se drugi zove Kermit.

U ponedjeljak je avion, s logotipom Muppet lika na svom nosu, letio u uragan Milton dok se oluja kretala preko Meksičkog zaljeva prema zapadnoj obali Floride. Lovci na uragane koristili su avion za prikupljanje podataka iz oluje, koja je ubrzo postala kategorija 5 u ponedjeljak navečer.

Miss Piggy i Kermit dodaju važnu, ali i zabavnu notu radu NOAA-e. Istog dana, oluja je brzo ojačala, s konstantnim vjetrovima koji su dostigli brzinu od 290 km/h.

Avion, proizveden sredinom 1970-ih, uletio je u uragan Milton kako bi izmjerio nekoliko ključnih podataka o oluji, rekla je Susan Buchanan, direktorica za odnose s javnošću Nacionalne meteorološke službe, za USA TODAY.

"Svrha ovih misija je prvenstveno locirati centar oluje i izmjeriti centralni pritisak i površinske vjetrove oko oka oluje," napisala je.

Nacionalni centar za uragane koristi te podatke za praćenje lokacije, jačine i brzine oluje, a meteorolozi na temelju tih informacija kreiraju prognoze o putanji i intenzitetu oluje.

"Miss Piggy" se prvobitno zvala "Pig", prema Gregu Bastu, kontroloru proizvodnje i letačkom inženjeru u NOAA-inom Centru za operacije aviona. On i drugi letački inženjer, Steve Kirkpatrick, nisu bili "zadovoljni izgledom" aviona te su odlučili promijeniti to između 1990. i 1991. godine.

"Također smo odlučili početi ga zvati 'Miss Piggy', jer Muppet lik uvijek puno pažnje posvećuje svom izgledu," napisao je Bast.

Bast je nacrtao logotip s Miss Piggy, a on i Kirkpatrick su ga postavili na svoje stolove, alatne kutije i u avion. Ime je ubrzo postalo popularno u kancelariji, pa je avion nazvan "Miss Piggy" i "postao jedan od najljepših aviona koje smo imali," prema Bastu.

Frith je također predložio da drugi avion nazovu Kermit, jer su Muppet likovi "tako dobri prijatelji, a dva aviona su vrlo bliska."

Godine 1996. NOAA je nabavila još jedan avion za istraživanje uragana, G-IV, koji je nazvan po Muppet liku Gonzo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo