06.10.2024 / 12:00 Izbori 2024 - Lokalni izbori

Biračka mjesta u Goraždu otvorena na vrijeme, pravo glasa ima 20.305 birača

Biračka mjesta u Goraždu otvorena na vrijeme, pravo glasa ima 20.305 birača
Foto: FENA

Sva biračka mjesta u Goraždu jutros su otvorena na vrijeme, u sedam sati – potvrdila je predsjednica Gradske izborne komisije (GIK) Goražde Amira Borovac.

Dodala je da birači glasaju na 32 redovna biračka mjesta, jednom za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima te putem četiri mobilna tima.

- Sve se odvija prema planu, bez problema. Na biračkom mjestu Mravinjac 021, gdje se provodi pilot-projekt, dolazilo je do pucanja konekcije, ali to nije remetilo redovan rad biračkog mjesta, u međuvremenu se konekcija uspostavila i sve teče u skladu sa propisom. Jutros u 7.00 sati sva četiri mobilna tima su u punom kapacitetu preuzela izborni materijal i oni su već na terenuprema planu kretanja kako smo im dostavili – navela je Borovac.

Naglasila je da je Gradska izborna komisija provela složenu i veliku organizaciju izbornog procesa o čemu svjedoči i angažman oko 600 osoba. Za izbore u Goraždu akreditovano je 214 posmatrača, imenovano 338 članova i zamjenika članova biračkih odbora, devet operatera s obzirom da se provodi i pilot-projekt, zatim pet koordinatora, pet timova za unos rezultata, dva kontrolora i jednan supervizor.

Prema podacima CIK-a, na centralnom biračkom spisku u Goraždu nalazi se 20.305 birača s pravom glasa koji biraju između sedam kandidata za gradonačelnika. Za 25 pozicija u Gradskom vijeću Goražde kandidovano je 14 stranaka sa ukupno 284 kandidata.

Osvrćući se na predizbornu kampanju, Borovac je ocijenila da je ona protekla u fer i demokratskoj atmosferi te izrazila nadu da će u tom duhu proteći i sami izbori

- Na početku kampanje upozorili smo političke subjekte i kandidate da svoje kampanje vode dostojanstveno i u skladu sa pravilima, i moram reći da su ispunili naša očekivanja i nismo imali niti jednu primjedbu ili žalbu, tako da možemo biti zadovoljni. Vjerujem da će i sam proces glasanja proteći u najboljem redu i da će građani iskoristiti svoje demokratsko pravo – kazala je predsjednica GIK-a Goražde.

Građane je upozorila da prilikom glasanja obrate pažnju na sigurnost glasačkog listića koji treba biti obilježen pečatom biračkog mjesta i potpisom lica koje izdaje glasački listić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo