06.10.2024 / 14:15 Izbori 2024 - Koalicija 'Pod lupom'

Zabilježena 81 teža izborna nepravilnost

Zabilježena 81 teža izborna nepravilnost
Foto: FENA

Koalicija "Pod lupom" objavila je glavne nalaze posmatranja izbornog dana do 12 sati na osnovu izvještaja svojih posmatrača/ica raspoređenih širom zemlje.

Zabilježena je ukupno 81 kritična situacija, odnosno teža izborna nepravilnost.

Radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima, te nepravilnostima pri procesu glasanja poput fotografisanja glasačkih listića, propustima u radu biračkih odbora, zloupotreba pomoći pri glasanju, ugrožene tajnosti glasanja i slično, saopćeno je iz Koalicije.

Izborna nepravilnost koja se tradicionalno ponavlja iz izbornog ciklusa u izborni ciklus je porodično glasanje koje je zabilježeno na 32 posto biračkih mjesta u zemlji. Kao proceduralni propust zabilježeno je vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu na Izvodu iz CBS-a na 31 posto biračkih mjesta.

Koalicija „Pod lupom“ danas prati i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima. Do 12 sati na skoro svim biračkim mjestima oprema funkcioniše i proces glasanja se odvija neometano. Izuzeci su jedno biračko mjesto u Doboju gdje ne radi elektronska identifikacija birača i dva biračka mjesta u Tuzli gdje ne rade skeneri glasačkih listića, na kojima je glasanje nastavljeno bez opreme.

- Ono što bi dodatno trebalo unaprijediti jeste edukacija birača za glasanje pomoću novih tehnologija jer za sada na 13,4 posto biračkih mjesta nije prikazano uputstvo koje objašnjava kako se koristi tehnologija koja se pilotira - navodi se u saopćenju.

Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na lokalnim izborima do 11 sati je 14 posto. Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da danas podijele sa njima sva svoja pozitivna ili negativna iskustva sa izbora putem obrasca https://mojeiskustvo.podlupom.org/. Također, građani sve izborne nepravilnosti i dalje mogu prijaviti putem besplatnog telefona 080 05 05 05, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

(Vijesti.ba /FENA)

Izdvajamo