04.10.2024 / 12:46 BiH - Video

Buturović Polje: Potraga za šest nestalih osoba nakon klizišta i poplava

Buturović Polje: Potraga za šest nestalih osoba nakon klizišta i poplava
Foto: Screenshot

Prema nezvaničnim informacijama na području Buturović Polja traga se za šest nestalih osoba.

Kako je ranije saopćeno od strane Federalne uprave civilne zaštite u Buturović Polju je došlo do velikog broja klizišta.

Gorska Služba Spašavanja PRENJ je objavila video spašavanje osobe koja je ostala zarobljena.

Buturović polje, spašavanje osobe koja je ostala zarobljena na ostrvu.

Posted by Gorska Služba Spašavanja PRENJ on Petak, 4. oktobar 2024.

Podsjetimo, radnije danas su iz Vlade HNK su potvrdili 14 smrtnih slučajeva u katastrofalnim poplavama i odronima koji su zadesili dijelove ovog kantona.

"Mogu konstatovati da imamo 14 smrtnih slučajeva. Službe rade sve što je u mogućnosti da spase unesrećene", kazao je šef odjela za odnose sa javnošću Vlade HNK, Darko Juka.

"Zadnja informacija je da se vozilo hitne pomoći uspjelo probiti između Konjica i Jablanice, da dođemo do ljudi. Fizički je potpuno odsječena Donja Jablanica i tamo je situacija najgora. Saobraćaj je u potpunosti prekinut, vidjeli ste sve na fotografijama. Unesrećeni se izvlače čamcima OSBiH, ronilačkih službi, sve su snage na terenu. Govorimo o civilnoj zaštiti, GSS-u, policiji, crvenom krstu, vatrogascima... Sa strane Vlade smo alarmirali sve nivoe vlasti u BiH, od državne do entitetske razine".

Srušen most kod Buturović polja

Propao most kod Buturović polja.

Posted by Vijesti.ba on Petak, 4. oktobar 2024.

"Zbog klizišta i poplava, nekoliko mostova na rijeci Drežanjci se urušilo, kao i u okolici Konjica. Unesrećeni se evakuiraju čamcima Oružanih snaga BiH iz Čapljine, ronioca i Civilne zaštite. Prve informacije stigle su oko 3 sata ujutro, a sve raspoložive snage otad su na terenu".

"Bile su dvije izuzetno kritične situacije sa unesrećenim dječakom i trudnicom u visokom stepenu trudnoće i evakuisani su, te prebačeni u bolnicu. Dječak je stabilno, trudnici se trenutno bore za život ali je nažalost izgubila dijete. Povrijeđeni i unesrećeni prevoze se u bolnice u Konjicu i Mostaru", rekao je Juka.

Vlada HNK proglasila je stanje prirodne nesreće, uz informaciju da je saobraćajnica ispod Komadinovog vrela potpuno uništena. Tri kilometra ceste između Jablanice i Prozora je zatrpano, a uništene su i ceste prema Risovcu i Doljanima.

"Iako su jučer izdana upozorenja o mogućim većim padavinama i izlijevanju rijeka, ovakav scenarij niko nije mogao predvidjeti. Svi građani se pozivaju da se pridržavaju uputa stručnih službi kako bi se spasilo što više života", zaključio je Juka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo