04.10.2024 / 14:35 BiH - Federalni ministar

Delić o ustanovama Drin i Bakovići, pogođenim poplavama-Korisnici i radnici u obje ustanove zbrinuti

Delić o ustanovama Drin i Bakovići, pogođenim poplavama-Korisnici i radnici u obje ustanove zbrinuti
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je danas Fojnicu i vidio kakva je situacija u federalnim ustanovama socijalnog zbrinjavanja Drin i Bakovići, koje su pogođene jutrošnjim poplavama. Kako se navodi u saopćenju za javnost, svi korisnici i radnici u obje ustanove su sigurni i dobro zbrinuti.

Poplave, koje su tokom ranih jutarnjih sati pogodile nekoliko naših gradova, među njima i Fojnicu, onemogućile su pristup ustanovama socijalnog zbrinjavanja Drin i Bakovići.

- Svi naši korisnici, kao i ljudi koji rade u obje ustanove, su dobro i na sigurnom. Korisnici koji borave u objektima, do kojih je došla voda, evakuirani su i zbrinuti - kazao je ministar Delić.

Kako je istaknuo direktor Ustanove Drin Ajdin Hibović, 27 korisnika iz odjeljenja Urlenike izmješteno je tokom ranih jutarnjih sati na sigurno. Već do kraja dana objekt će biti uslovan za vraćanje korisnika nazad u objekt, s obzirom na to da voda nije ušla u sami objekt.

- Šteta je velika na pomoćnim objektima i dvorištu. Izgubili smo 25 tona uglja i velike rezerve nafte, na koju se grijemo. Nemamo struje i trenutno smo na agregatnom pogonu. Kolika je ukupna materijalna šteta znat ćemo kad se povuče voda i saniraju prve posljedice - kazao je direktor Hibović.

Do Ustanove Bakovići i cijelog naselja trenutno je put neprohodan. Policija i službe pomoći prolaze do stanovnika alternativnim putem, kroz šumu.

- Bakovići su trenutno odsječeni. Put je neprohodan, a i telefoni uglavnom ne rade. Došli smo do dijela gdje je policija zatvorila put i tu smo uspjeli ostvariti komunikaciju sa medicinskim tehničarem u Ustanovi. Izvijestio nas je da su svi dobro i sigurni, da imaju dovoljno hrane, lijekova i ostalih potrepština, kao i da su izmjestili 15 nepokretnih korisnika koji su bili u dijelu objekta do kojeg je došla bujica - pojasnio je ministar.

Kazao je i da su na terenu i pomoć pružaju policija, službe lokalne civilne zaštite, kao i kantonalna i federalna civilna zaštita.

- U poslijepodnevnim satima očekuje se dolazak kamiona Crvenog križa sa potrepštinama koje su u ustanovama naveli kao prioritet, ukoliko stanje ne bude išlo na bolje tokom dana i nadolazeće noći - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo