02.10.2024 / 13:55 BiH - MO BiH

Helez s ambasadorom Diwaldom: Sigurnost BiH za Austriju od velikog interesa

Helez s ambasadorom Diwaldom: Sigurnost BiH za Austriju od velikog interesa
Foto: Vijesti.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u nastupnu posjetu je primio novoimenovanog ambasadora Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Georga Diwalda s kojim je razgovarao o bilateralno-vojnoj saradnji, regionalnoj saradnji, putu BiH u NATO i evropskim integracijama.

Helez je čestitao ambasadoru Diwaldu imenovanje i poželio mu dobrodošlicu u našu zemlju. U nastavku razgovora ministar je naglasio da je bilateralna saradnja između MOBiH i MO Republike Austrije sadržajna i plodonosna.

- Plan bilateralne odbrambene saradnje sa Austrijom za 2024. je potpisan. Plan sadrži aktivnosti kao što je školovanje kadeta iz BiH na Terezijanskoj vojnoj Akademiji, gdje se trenutno na školovanju nalazi 12 kadeta iz naše zemlje - kazao je Helez.

Ambasador Diwald zahvalio je Helezu na srdačnoj dobrodošlici i dodao da je Austrija jedna od zemalja koja daje najveću podršku BiH.

- Želimo vam što hitnije članstvo u EU, zato je važno da preostale zakone usvojite što prije. Također, sigurnost BiH za Austriju je od velikog interesa, u našoj zemlji živi na hiljade Bosanaca i Hercegovaca, pa sve što se dešava ovdje ima odjek i u Austriji - kazao je Diwald.

Sastanku su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić i vojni ataše Austrije u BiH generalštabni brigadir Erih Simburger.

Zamjenik Galić mišljenja je da BiH i Austrija imaju dobru i otvorenu saradnju, što potvrđuje i činjenica da Austrija pruža punu podršku BiH na putu u članstvo EU i NATO, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo