02.10.2024 / 13:48 BiH - Sarajevo

Smještaj u studentskim domovima osiguran za 1.099 studenata, još slobodnih mjesta u Nedžarićima

Smještaj u studentskim domovima osiguran za 1.099 studenata, još slobodnih mjesta u Nedžarićima
Foto: Arhiv

Ukupno 1.099 studenata našlo je smještaj u Javnoj ustanovi Studentski centar u Sarajevu. Smještajni kapaciteti su popunjeni, ali ima još mjesta u Studentskom domu Nedžarići.

Upravnica Studentskog doma Nedžarići Ingrid Kadrić je za Fenu kazala da je JU Studentski centar proveo konkurs i objavio listu uslovno primljenih studenta.

Na osnovu javnog poziva, smještaj je osiguralo 1.099 studenta. Taj broj će sigurno biti veći jer, kako je rekla, imaju novi priliv studenata.

U studentskom naselju Bjelave svi kapaciteti su popunjeni tako da liste čekanja neće biti.

- U Studentskom domu Nedžarići imamo priliku da smjestimo i studente koji su u drugom krugu prijavljenih jer imat ćemo slobodnih kapaciteta – kazala je ona.

Smještaj u domovima mogu dobiti prvenstveno redovni studenti uključujući i brucoše. Vanredni studenti mogu aplicirati, ali plaćaju punu cijenu bez subvencije.

Smještajni kapaciteti u Nedžarićima su dobri, imaju jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. Cijena za jednokrevetnu sobu je 240 KM, dvokrevetnu 170 KM, a trokrevetna 150 KM. Za jednokrevetnu sobu apliciraju stariji i studenti sa zdravstvenim poteškoćama.

Studenti imaju tri obroka dnevno, odnosno 50 obroka mjesečno.

- Uslovi stanovanja su sigurno bolji u odnosu na prethodne godine. Urađeno je prije dvije godine utopljavanje, zamijenjeni su dotrajali prozori, u sobama je toplije – kaže Kadrić.

Ove godine su domovi okrečeni, tako da će sigurno studenti ući u mnogo ljepše i urednije sobe.

- Vlada KS uradila dobar posao, zgrade su na oko lijepe estetski, ali što je prijeko potrebno, gorući problem su kotlovnice u studentskom naselju Bjelave – naglasila je Kadrić.

- Okrečite sobu, uredite je i već za 20 dana tu se pojavljuje vlaga, od curenja vode, žutilo, jer kompletne vodovodne cijevi su dotrajale i u lošem su stanju – dodala je.

S obzirom da Studentski centar finansijski ne može podnijeti renoviranje vodovodnih instalacija i kotlovnice, Kadrić je pozvala nadležne da riješe te probleme, a gorući problem je kotlovnica na koju i upozoravaju godinama.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo