02.10.2024 / 13:33 BiH - UKC Tuzla odbio žalbu MSG Tuzla

Advokat Nezirić za Vijesti: Ovo je brutalan način dopuštanja korupcije

Advokat Nezirić za Vijesti: Ovo je brutalan način dopuštanja korupcije
Foto: Arhiv
Komisija za javnu nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla odbacila je žalbu kompanije MSG d.o.o. Tuzla, potvrdio je za Vijesti.ba, Sanel Nezirić, pravni zastupnik firme MSG d.o.o.

Na nedavno zatvoren tenderu UKC Tuzla je kao najpovoljnijeg ponuđača izabrao mostarsku kompaniju „Inel-Med“ d.o.o., a prijava MSG d.o.o. je ocijenjena kao nepravilna.



Firma MSG Tuzla je uložila žalbu Komisiji za žalbe UKC Tuzla, a Komisija je žalbu odbila što advokat Nezirić smatra skandaloznim.



„To je klasična zloupotreba instituta žalbi. Ovo je brutalan način dopuštanja korupcije. Žalbu su odbacili s obrazloženjem da je neuredna i da nismo dostavili dokaz o uplati naknade. Mi smo to uradili ali oni to nisu prihvatili“, kazao je Nezirić za Vijesti.ba.



On dodaje da MSG nema pravo žalbe na ovu žalbu te da je naredna mogućnost upravni spor pred Sudom BiH.



Podsjećamo, na nabavku aparata koji služe teškim onkološkim pacijentima čeka se od februara prošle godine.



O svemu se oglasio i V.D. Direktor UKC Tuzla prof.dr Šekib Umihanić.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Ovom prilikom želim upoznati javnost da je okončan postupak dodjele ugovora za nabavku Linearnog akceleratora, CT simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma, čime su napokon stvorene pretpostavke da UKC Tuzla ponovno uspostavi kapacitete za pružanje usluga radio terapije onkološkim pacijentima.

U narednim danima, ugovor će biti potpisan sa izabranim ponuđačem Inel-Med d.o.o. Mostar, nakon čega slijedi demontiranje opreme koja je van upotrebe i instaliranje komplet novog sistema. U vrijeme ovih radova koji nesmiju biti duži od 180 dana, ugovorom je predviđena edukacija osoblja UKC Tuzla koje će raditi sa opremom za radioterapiju.

Obzirom da se radi o savremenim uređajima koji omogućavaju tri nove tehnike koje do sada nisu korištene u radio terapiji na UKC Tuzla, važno je da je sva potrebna edukacija uključena u cijenu ove nabavke.

Osim edukacije u ugovorenoj cijeni je i četverogodišnje održavanje po principu istom kao i u garantnom periodu, kao i preventivni i korektivni servisi koji su neophodni za ovu vrstu opreme. Ugovorom je predviđeno da ukupni zastoj uređaja nesmije biti veći od 15 radnih dana u jednoj godini, u suprotnom predviđeni su penali, što predstavlja garanciju da će pacijenti imati na raspolaganju ovu uslugu minimalno 4 godine bez problema.

Nakon potpisivanja ugovora Inel Med Mostar je u obavezi dostaviti bezuslovnu bankovnu garanciju za dobro izvršenje ugovora u iznosu od 497.191,97 KM koja se aktivira u slučaju neizvršenja obaveze po ovom ugovoru ili neurednog izvršenja obaveza iz ugovora.

Na kraju želim istaći da je Komisija za ovu nabavku sve odluke donosila konsenzusom i da je zajedno sa stručnim konsultantom bila stalno pod pritiskom, kako odgovornosti prema pacijentima tako i velikog medijskog pritiska javnosti, ali i pritiska samih ponuđača, ne samo izjavljivanjem žalbi od oba ponuđača, nego i medijskim istupima advokata jednog od ponuđača.

Pozivam Tužilaštvo TK da pregleda kompletnu dokumentaciju i da sagleda da li je bilo nezakonitosti u dodjeli ugovora ali i da li je bilo opstrukcija u nabavci i otežavanju nabavke od strane bilo kog učesnika u postupku, te ako je bilo, čiji je bio interes odugovlačenja i opstrukcije ove predmetne nabavke", stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo