02.10.2024 / 12:50 Svijet - Italijanska premijerka

Giorgia Meloni sazvala G7 sastanak kako bi razgovarali o krizi na Bliskom istoku

Giorgia Meloni sazvala G7 sastanak kako bi razgovarali o krizi na Bliskom istoku
Foto: Facebook

Italijanska premijerka Giorgia Meloni će kasnije u srijedu biti domaćin poziva lidera Grupe sedam (G7) kako bi razgovarali o krizi na Bliskom istoku, saopćio je njen ured.

"Italija će nastaviti raditi na diplomatskom rješenju, uključujući i svoju ulogu kao predsjedavajuća G7. Sazvala sam sastanak na nivou lidera za ovo poslijepodne," citirana je Meloni u razgovoru s njenim kabinetom.

Italija trenutno drži rotirajuće predsjedništvo G7 - kluba velikih zapadnih demokratija, koje čine Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Japan.

Meloni je rekla svojim ministrima da postoji "duboka zabrinutost" zbog najnovijih događanja, uključujući iranski raketni napad na Izrael i nestabilnost u Libanonu, saopćeno je iz njenog ureda.

"Cilj je stabilizacija granice između Izraela i Libanona kroz punu implementaciju Rezolucije 1701," citirana je, referirajući se na rezoluciju Ujedinjenih nacija koja je zaustavila rat između Izraela i Hezbollaha 2006. godine u južnom Libanonu.

"U ovom okviru, Italija je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da razmotri jačanje mandata misije UNIFIL kako bi se osigurala sigurnost granice između Izraela i Libanona," rekla je.

Italija je značajan doprinosilac mirovnim snagama Ujedinjenih nacija u Libanonu (UNIFIL). Italijanski mediji su u srijedu izvijestili da vlada razmatra povlačenje svojih snaga iz tog područja zbog nedavnog nasilja na granici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo