02.10.2024 / 08:54 Zanimljivosti - Veliko otkriće

Trgovac u podrumu slučajno pronašao sliku Pabla Picassa vrijednu milione eura

Trgovac u podrumu slučajno pronašao sliku Pabla Picassa vrijednu milione eura
Foto: Andrea Lo Rosso

Slika koju je pronašao italijanski trgovac starim predmetima čisteći podrum kuće na Capriju, originalan je portret koji je naslikao španski slikar Pablo Picasso, ustanovili su stručnjaci.

Nakon što je 1962. sliku slučajno pronašao u podrumu kuće, Luigi Lo Rosso je platno ponio sa sobom kući u Pompeje, gdje je sljedećih nekoliko desetljeća visilo na zidu dnevne sobe, iako je njegova supruga sliku smatrala "užasnom", piše Guardian.

Danas se vjeruje da je riječ o portretu Dore Maar, francuske fotografkinje i slikarice koja je bila Picassova dugogodišnja muza i ljubavnica. U gornjemu lijevom uglu slike je karakteristična signatura slavnog umjetnika, no Luigi Lo Rosso nije znao ni ko je on.

Tek puno godina kasnije, kad se njegov sin Andrea počeo zanimati za sliku, nakon što je u enciklopediji umjetnosti uočio slična umjetnička djela i počeo postavljati pitanja o njima, javile su se sumnje u porodici Lo Rosso.

Porodoica je na kraju odlučila potražiti savjet tima eksperata. Nakon višegodišnjeg istraživanja Cinzia Altieri, grafologinja i članica naučnog odbora Zaklade Arcadia, koja se bavi procjenama, restauracijama i atribucijama umjetničkih djela, potvrdila je da je potpis na slici autentičan.

Danas se vrijednost ovoga Picassova djela procjenjuje na više od 6 miliona eura.

Picasso je često boravio na Capriju i vjeruje se da je slika, koja je nevjerojatno slična Picassovoj Buste de femme (Dora Maar), nastala između 1930. i 1936. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo