28.09.2024 / 11:00 Zanimljivosti - Kad vam se žuri

Ukusno jelo od pilećeg filea gotovo za manje od pola sata

Ukusno jelo od pilećeg filea gotovo za manje od pola sata
Foto: Ilustracija

Kad vam se žuri, a morate pripremiti hranljiv i kvalitetan obrok, pileća prsa su jedna od namirnica koje vas mogu spasiti. Ili upropastiti.

Ako ne znate kako da ih pripremite da budu sočna i ukusna, uzalud vam je sva brzina...

Srećom, tu su recepti poput ovoga. Ako pripremite piletinu na ovaj način, biće vrlo sočna i ukusna, a nećete potrošiti previše vremena.

Tajna je u nadjevu, čiji je bitan sastojak dimljeni sir koji jelu daje posebno prijatan ukus. Još jedna mala caka zaslužna je za uspjeh: špinat u nadjev ne ide sirov, nego pirjan, a ta mala razlika čini čuda za ukus, ali i za nutritivnu vrijednost jela.

Punjena pileća prsa

Sastojci:

500 g filea pilećih prsa

100 g krem sira

100 g špinata

30 g dimljenog sira

30 g parmezana

1 čen bijelog luka

maslinovo ulje

so, biber

Priprema:

Špinat operite i dobro ocijedite, bijeli luk izrendajte ili sitno isejckajte. Stavite ih na maslinovo ulje, posolite i poklopite, pa pirjajte uz povremeno miješanje dok ne ispari sva tečnost.

Pileće filee prerežite uzdužno gotovo do kraja, kako biste dobili džepove u koje će ići nadjev. Začinite meso solju i biberom.

Parmezan krupno izrendajte, a dimljeni sir isjeckajte pa ih dodajte krem siru. Dodajte u sir ohlađeni špinat, pa nadjevom napunite filee i zakačite ih čačkalicama.

Zagrijte malo ulja u tavi koja može u rernu pa prepecite filee sa svake strane po četiri minuta, a zatim prebacite tavu sa piletinom u vruću rernu. Nakon 10-15 minuta, ubodite najdeblji dio filea i provjerite da li je sok koji izlazi bistar ili mutan. Ako je bistar, meso je pečeno.

Sačekajte pet minuta prije nego što ih isiječete., prenosi Slobodna Dalmacija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo