01.10.2024 / 15:41 Zanimljivosti - Praktični savjeti

Kesicu sode bikarbone uvijek nosite u tašni, razloga je mnogo

Kesicu sode bikarbone uvijek nosite u tašni, razloga je mnogo
Ilustracija

Primjena sode bikarbone je nevjerovatna. Njom čistimo kuću, koristimo je u kuhinji, pomaže kod zdravstvenih tegoba, ali i u kozmetičke svrhe.

Ona je svemoguća i zbog toga je uvijek i svuda morate nositi sa sobom.

Evo zašto bi trebalo da sodu bikarbonu uvijek imate pri ruci.

Uklanjanje ivera iz kože

Pomiješajte pola kašičice sode bikarbone s malo vode, dok ne dobijete gustu pastu. Dobijenu smjesu nanesite na povrijeđeno mjesto tako da u potpunosti prekrije iver. Preko paste zalijepite flaster i ostavite ga na koži 24 sata. Nakon tog vremena, iver bi već trebalo da bude toliko izvan kože da se bez problema i bezbolno može ukloniti pincetom.

Opekotine od sunca

Kašičicu sode bikarbone pomiješajte sa šoljicom hladne vode. Potom umočite čistu gazu i nanesite rastvor na kožu. Osjetićete olakšanje i osvježenje.

Oporavak za umorne noge

Kad je vašim nogama potrebno posebno osvježenje, umočite ih u mlaku kupku s 2–3 kašičice sode bikarbone. Kasnije ih počastite pilingom od sode i meda.

Prirodni dezodorans

Ukoliko želite da izbjegnete aluminijum i parabene iz konvencionalnih dezodoransa, jednostavno pomiješajte prstohvat sode bikarbone s vodom i nanesite ispod pazuha. Ili potražite recept za prirodni dezodorans koji sadrži sodu, kokosovo ulje i eterična ulja. Ova kombinacija sastojaka onemogućuje razvoj bakterija i efikasno štiti od neprijatnih mirisa.

Osvježivač daha

U jedan decilitar vode promiješajte kašičicu sode bikarbone i kap eteričnog ulja čajevca. Nekoliko puta promućkajte, potom ispljunite i tako efikasno neutralizujte neprijatan zadah.

Nakon uboda komaraca

Ublažite nepodnošljiv svrab nanošenjem paste od sode bikarbone s malo vode ili ujed samo pospite sodom. U pastu možete dodati i kap eteričnog ulja lavande.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo