30.09.2024 / 21:30 Svijet - Kulminacija decenijskog pada

Britanija zatvara najveću svoju čeličanu nakon duže od 100 godina rada

Britanija zatvara najveću svoju čeličanu nakon duže od 100 godina rada
Foto: X
Najveća britanska čeličana završit će s proizvodnjom tokom dana kada će se zatvoriti posljednja visoka peć u Port Talbotu u Velsu nakon duže od stotinu godina proizvodnje čelika, što će koštati skoro 3.000 radnih mjesta.

Zatvaranje posljednje visoke peći u Port Talbotu, svojevremeno najveće čeličane u Evropi, kulminacija je decenija propadanja britanske industrije čelika, koja se teško natjecala s jeftinim uvozom.

Pokazujući razmjere izazova, Tata Steel u indijskom vlasništvu gubio je milion funti dnevno prije nego što je započeo proces zatvaranja svojih pogona.

Lokacija u vlasništvu Tata Steela sada će biti predmet tri do četiri godine dugog plana dekarbonizacije za izgradnju elektrolučne peći koja će proizvoditi čelik iz otpada, projekta vrijednog 1,25 milijardi funti koji podržava finansiranje britanske vlade od 500 miliona funti.

Prelazak Britanije na neto nulu mijenja industrijski krajolik zemlje.

U centralnoj Engleskoj, oko 300 kilometara udaljenoj od Port Talbota, posljednja britanska elektrana na ugalj također bi trebala biti zatvorena u ponedjeljak, okončavajući više od 140 godina proizvodnje energije na ugalj.

Zajednica sindikata čeličana navela je u saopćenju da je zatvaranje posljednje visoke peći "kraj jedne ere" i nazvala ga "nevjerojatno tužnim i dirljivim danom".

Druga firma, British Steel, koja je u kineskom vlasništvu, nastavlja proizvoditi neobrađeni čelik u svoje dvije visoke peći u Scunthorpeu, u sjevernoj Engleskoj, ali je također u pregovorima s vladom o prelasku na čistiju proizvodnju.

Vlada je saopćila da želi uložiti 2,5 milijarde funti u industriju čelika i da će sljedećeg proljeća objaviti strategiju o svojim planovima za jačanje sektora.

Očekuje se da će prelazak na električnu proizvodnju čelika smanjiti britansku emisiju ugljika za 1,5 posto jer je postrojenje na ugalj u Port Talbotu najveći pojedinačni emiter ugljika u zemlji, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo