30.09.2024 / 10:00 Zanimljivosti - Svemirska drama

SpaceX uspješno dostavio kapsulu za spas NASA-inih astronauta zaglavljenih na svemirskoj stanici

SpaceX uspješno dostavio kapsulu za spas NASA-inih astronauta zaglavljenih na svemirskoj stanici
Foto: NASA

Dvojica astronauta, koji su od juna bili zaglavljeni na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dočekali su svoj novi prevoz kući dolaskom SpaceX kapsule u nedjelju.

SpaceX je pokrenuo spasilačku misiju u subotu s reduciranom posadom od dva astronauta i dva prazna sjedišta rezervisana za Butcha Wilmorea i Sunija Williamsa, koji će se vratiti sljedeće godine. Kapsula Dragon se usidrila u mraku dok su dva svemirska broda prolazila 426 kilometara iznad Bocvane.

NASA je prebacila Wilmorea i Williamsa na SpaceX nakon zabrinutosti za sigurnost njihove Boeing Starliner kapsule. To je bio prvi probni let Starlinera s posadom, a NASA je odlučila da su kvarovi na motorima i curenje helijuma, koji su se pojavili nakon polijetanja, previše ozbiljni i nedovoljno shvaćeni da bi se rizikovao povratak testnih pilota. Tako je Starliner ranije ovog mjeseca vraćen na Zemlju prazan.

Dragon, koji prevozi Nicka Haguea iz NASA-e i Aleksandra Gorbunova iz Ruske svemirske agencije, ostat će na svemirskoj stanici do februara, pretvarajući ono što je trebalo biti jednotjedno putovanje za Wilmorea i Williamsa u misiju koja traje više od osam mjeseci.

Dvojica NASA-inih astronauta su uklonjena iz misije kako bi se napravilo mjesto za Wilmorea i Williamsa na povratku.

"Želim samo reći dobrodošlicu našim novim prijateljima," rekla je Williams, komandantica svemirske stanice, nakon što su Hague i Gorbunov ušli u stanicu i bili dočekani od strane devet astronauta koji su ih čekali.

Hague je rekao da je let bio gladak. "Prolazeći kroz otvor i videći sve osmijehe, i koliko god sam se smijao i plakao u zadnjih 10 minuta, znam da će ovo biti nevjerovatna ekspedicija," rekao je.

NASA obično mijenja svoje posade na stanici svakih šest mjeseci. SpaceX pruža usluge prijevoza od prve astronautske misije kompanije 2020. godine. NASA je također angažovala Boeing za letove s posadom nakon što su svemirski šatlovi povučeni iz upotrebe, ali neispravan softver i drugi problemi sa Starlinerom doveli su do višegodišnjih kašnjenja i više od milijardu dolara za popravke.

Inspekcije Starlinera su u toku u NASA-inom svemirskom centru Kennedy, a pregledi podataka nakon leta trebali bi započeti ove sedmice.

"Nismo još ni blizu toga da kažemo, 'Hej, otpisujemo Boeing,'" rekao je NASA-in pomoćnik administratora Jim Free na brifingu prije lansiranja.

Dolazak dva nova astronauta znači da se četvorica koji su na stanici od marta sada mogu vratiti na Zemlju u svojoj SpaceX kapsuli za nešto više od tjedan dana, čime će se broj posade na stanici vratiti na uobičajenih sedam. Njihov boravak je produžen za mjesec dana zbog problema sa Starlinerom.

Iako je lansiranje u subotu prošlo dobro, SpaceX je saopštio da je potrošeni gornji stupanj rakete završio izvan ciljanog područja udara u Pacifiku zbog lošeg paljenja motora. Kompanija je zaustavila sve lansiranja Falcon raketa dok ne utvrdi šta je pošlo po zlu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo