24.09.2024 / 10:17 Zanimljivosti - Mogu se koristiti zauvijek

Uvijek sigurne za jelo: Ovih 11 namirnica nema rok trajanja

Uvijek sigurne za jelo: Ovih 11 namirnica nema rok trajanja
Foto: Ilustracija
Oko ovih jedanaest namirnica ne morate razmišljati da li su se pokvarile ili ne, uvijek su kao i prvog dana kada ste ih kupili.

Rok trajanja nikako ne treba zanemariti, pogotovo kod lako kvarljive hrane, ali on može biti zbunjujuć, jer su uvijek napisana dva datuma; jedan od njih je "rok trajanja", a drugi je prijedlog "najbolje upotrijebiti do". Nekima će tako zbog zbunjujućih odrednica nešto hrane i propasti dok još valja i sigurna je za konzumaciju, ali postoje i namirnice koje se nikad ne kvare i na kojima datume ne morate ni gledati.

1. Med

Med ima neograničen rok trajanja, a iako može promijeniti boju ili se kristalizovati, i dalje će biti dobar za jelo. Ako se med kristalizuje, jednostavno stavite otvorenu teglu u toplu vodu i miješajte ga dok se kristali ne rastope.

2. Riža (sirova)

Čak i ako je kutija već puna prašine, riža unutra uvijek je jednako dobra kao i kad ste kupili. To važi za sve tipove osim za smeđi pirinač koji je zbog većeg udjela ulja skloniji kvarenju. Jedino na što morate paziti kod skladištenja riže je da ga čuvate od insekata.

3. Jabučno sirće

Možete kupiti veću količinu bez straha da će se pokvariti, jer može trajati vječno. Osim što ga možete koristiti za dodavanje raznim salatama, odličan je i kao sredstvo za čišćenje.

4. Ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt vanilije zauvijek će ostati svjež, jer je spremljen u čistom alkoholu, ali pripazite da li se sigurno radi o pravom ekstraktu vanilije, jer vještački ima rok. Zbog toga se možda ipak odlučite na pravu i malo skuplju varijantu.

5. So

Morska ili kamena, ne može se pokvariti i zauvek ostaje svježa kao i dana kad ste je kupili.

6. Kukuruzni skrob

I ova namirnica ima neograničen vijek trajanja, ali morate je čuvati na hladnom i izolovanom mjestu. Mada mnogima zaliha ne traje dugo, možete je koristiti dugo vremena.

7. Šećer

Kod šećera nije problem održati ga svježim, nego spriječiti da ne postane tvrd kao kamen. Šećer se neće nikada pokvariti, jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino na šta morate paziti je da ga držite dalje od vlage i insekata.

8. Žestoka pića

Ne morate žuriti da završite onu bocu žestokog – dobro zatvorena i na hladnom mjestu boca žestokog pića može trajati koliko god je potrebno. S vremenom pića mogu minimalno promijeniti aromu, ali to vjerovatno nećete ni osjetiti.

9. Pasulj

Trebaće mu nešto duže da omekša prije kuhanja, a ponekad neće omekšati uopšte, pogotovo ako je stajao dvije-tri godine. Dobra je stvar što neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrijednost.

10. Instant kafa

Instant kafu u frižideru možete čuvati zauvijek, bez obzira da li je pakovanje već otvoreno ili ne.

11. Lovorov sirup

Lovorov sirup najčešće se koristi kao preliv za palačinke ili neke druge poslastice i nema rok trajanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo