24.09.2024 / 12:14 Zanimljivosti - Pariz

Budućnost je počela: Novum Kulturne Diplomatije

Samo 21 grad u svijetu se može pohvaliti da je ugostio zimske olimpijske igre, i 40 država da su imale svoj paviljon na prvoj svjetskoj izlozbi EXPO 1900.

Sarajevo i Bosna i Hercegovina spadaju u obje navedene statistike.

Povratak u prošlost ka referencama koje rebrendiraju percepciju našeg podneblja ne znači puno za lokalnu inspiraciju ali poštovanje na globalnom nivou u krugovima diplomatske, sportske i kulturne zajednice je neizbrisivo.

Dokaz za to je uspješno održani event za vrijeme Olimpijade u Parizu, u kultnom distriktu 7, na tački gdje se račvaju Luvr, Eiffelov toranj i Grand Palais, u prvoj plutajućoj galeriji na svijetu Fluctuart.

Okružena olimpijskim borilištima za Streličarstvo i Mačevanje, a kao platforma za ceremoniju otvaranja i triatlon takmičenje ova tačka je bila središte glavnog pulsa francuske prijestolnice ovog ljeta.

U jako gustim rasporedima sa preko 50 internacionalnih olimpijskih kuća, diplomatskih prijema i kulturnih programa BH NEXT GEN Showcase sa porukom “Heritage, Relevance & Tenacity” je uspio okupiti predstavnike diplomatskih misija, olimpijskih komiteta i lokalne bh.zajednice koja živi u Francuskoj.

Iz ambasada Njemačke, Hrvatske, Mađarske, Velike Britanije, Češke i Šri Lanke, gosti su bili oduševljeni i iznenađeni prijemom istovremeno.

Izložba je prikazala u 3 modula: olimpijsko nasljedstvo, aktuelne projekte i koncepte za budućnost te predstavila historijske i aktuelne dodirne tačke kako Sarajeva i Pariza tako Francuske i Bosne i Hercegovine.

Posebnu pažnju je izazvala incijativa za digitalizaciju Olimpijskog arhiva i Inovativna upotreba oštećene Olimpijske Infrastrukture za novo programiranje.

Izložbu su otvorili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, direktorica Gradskih muzeja Senka Ibrišimbegović i specijalni gost Markus Osterwalder.

“Veoma je značajno učiniti dostupnom dokumentaciju olimpijskih igara, što bi bio presedan i za sve druge zemlje u kojima su se održale olimpijske igre. Cilj je da sačuvamo Vaše nasljeđe i učinimo ga dostupnim svima. Jer ako nepoznajemo prošlost, nemožemo dizajnirati budućnost”, Markus Osterwalder, iz uvodnog govora.

Veliku čast je predstavilo ozvaničavanje eventa sa pečatom kvalitete, Olympiad Culturelle, oficijelnog program Olimpijskih igara u Parizu koji su nosili svi zvanični programi, eventi i Olimpijske Kuće.

Kao jedini Pop-up Paviljon uvršten na ovu listu, Bosna i Hercegovina se našla rame uz rame sa zemljama koje dominiraju u polju kulturne diplomatije.

Kako je odjek eventa otišao dalje od samo pozvanih gostiju gospodin Pierre-Andre Agel šalje svoj originalni Le Petit Journal (zvanični bilten Expo-a 1900 - originalni primjerak) sa stranicom u kojoj je u boji ilustrovan Paviljon Bosne i Hercegovine u Parizu 1900. inspirisan našom manifestacijom, donira ovaj 124-godišnji - stari dragocjeni dokument, sa emotivnim pismom.

Prije samog eventa i otvaranja izložbe, 15 minutom šetnjom kroz park komplexa Les Invalides, u bašti Ambasade Švicarske, u sklopu Maison Suisse paviljona, premijerno je prikazan Métier-ov kratki doku-film “Crossroads” sa Markusom Osterwalder-om, generalnim sekretarom ISOH-a, koji je bio prvi zvanični gost povodom obilježavanja 40-te godišnjice u Sarajevu gdje je film i snimljen.

“Ono što me je posebno dojmilo jeste da na dan događaja, na porti Ambasade Švicarske u Parizu, prije premijere filma, sreo sam mladu damu iz Bosne i Hercegovina koja je trenutno uposlena u OECD-u, konsultantskoj agenciji koja je radila studiju 1968. godine o našim tadašnjim potencijalima i kapacitetima. Dajući afirmativno mišljenje o Jugoslaviji, Bosni i Hercegovini i Sarajevu da imamo povoljne uslove za razvoj zimskih sportova i turizma, inicirali su startnu tačku koja će kasnije voditi ka kandidaturi Sarajeva za XIV Zimske olimpijske igre 1984. Njeno prisustvo je bio jasan znak da naši ljudi postaju dio nekoć nedohvatne internacionalne ekspertize i da naša relevantnost na globalnom nivou više nije upitna“, kazao je Mersel Bujak, iz Ureda za kreativni izvoz.

Nakon premijere filma i otvaranja izložbe na krovu Fluctuart galerije je upriličen prijem za zvanice uz DJ set Klabika Collective-a.

Event i incijativu Ureda za kreativni izvoz i Olimpijskog muzeja je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a prijatelji projekta su Ministarstvo vanjskih pvoslova Bosne i Hercegovine, Francuska Ambasada u Sarajevu, Švicarska Ambasada u Sarajevu, Ambasada Bosne i Hercegovine u Francuskoj, asocijacija 5 Miliona Prijatelja BiH, Olimpijski Komitet Bosne i Hercegovine, Intea, iPIXEL i Međunarodni aerodrom Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo