24.09.2024 / 12:08 Zanimljivosti - Korisni savjeti

Jeftin trik za čišćenje friteze: Uklanja masnoću veoma brzo

Jeftin trik za čišćenje friteze: Uklanja masnoću veoma brzo
Foto: Freepik / Ilustracija

Svi volimo korisne kuhinjske aparate koji olakšavaju život i brzo pripremaju ukusnu hranu.

Međutim, njihovo pravilno čišćenje nakon upotrebe može biti pravo mučenje, zbog čega se masnoća i prljavština često nakupljaju.

Jedna TikTokerka, Chiara, poznata pod imenom @thetummyfairy, podijelila je genijalan trik za čišćenje friteze na vrući zrak u manje od 30 minuta. Chiara je opisala svoju metodu kao "siguran i jednostavan način" za čišćenje.

Sve što trebate je dodati "kapicu sredstva za pranje posuđa" uz četvrtinu šolje sode bikarbone u fioku friteze, zatim napuniti vodom koja je proključala. Zatim pričekajte 20 minuta, izlijte vodu i isperete toplom vodom. Na kraju, obrišite unutrašnjost papirnim ubrusom, a vaša friteza će izgledati kao nova.

Otkrivamo još jedan savjet za održavanje čistoće friteze. Vernon Charles Round, koji na Instagramu ima preko 175.000 pratilaca zahvaljujući svojim savjetima za organizaciju i čišćenje, šokirao je gledaoce otkrivajući koliko prljavštine se može nagomilati u našim voljenim fritezama. Preporučio je da se ne čiste samo rešetke friteze, već da se aparat prevrne naopačke kako bi se očistila rešetka na vrhu, koja često sakuplja masnoću i izgorenu hranu.

"Najveći problem je pronaći tu prljavštinu i riješiti se nje," dodao je Vernon

Brojni zaljubljenici u čišćenje pohvalili su ovaj trik u komentarima, a mnogi su rekli da će ga isprobati. "Ovo je nevjerovatno," oduševljeno je komentarisao jedan gledalac. Drugi se složio: "Nikada ne bih pomislio na to da ga prevrnem. Genijalno." Treći je dodao: "Ne prevrćem svoju fritezu, ali sada hoću," dok je četvrti ovaj trik nazvao 'izuzetno zadovoljavajućim'. Ne zaboravite pročitati uputstva u priručniku za vašu fritezu, jer neki modeli mogu savjetovati protiv čišćenja ili korištenja određenih proizvoda na rešetki.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo