29.09.2024 / 15:48 Svijet - Ostrva El Hierro

Devet migranata poginulo kod Kanarskih otoka, potraga za 48 nestalih

Devet migranata poginulo kod Kanarskih otoka, potraga za 48 nestalih
Foto: Arhiv

Patrolni čamci i helikopteri tražili su u nedjelju oko 48 migranata koji se vode kao nestali otkako je njihov brod potonuo u blizini španskog ostrva El Hierro, što prijeti da bude najsmrtonosniji takav incident u 30 godina prijelaza iz Afrike do Kanarskih otoka.

Potvrđeno je da je devet osoba, od kojih je jedno dijete, poginulo nakon što je njihov čamac potonuo u ranim jutarnjim satima u subotu, saopćile su službe hitne pomoći i spašavanja.

Spasioci su u subotu uspjeli pokupiti 27 od 84 migranta koji su pokušavali doći do španske obale. Tri patrolna čamca i tri helikoptera učestvovala su u obnovljenoj potrazi u nedjelju, rekao je glasnogovornik španske obalske straže za Reuters.

Migranti su bili iz Malija, Mauritanije i Senegala, saopćile su španske vlasti.

Hitne službe primile su poziv u subotu nešto poslije ponoći s čamca, koji se nalazio oko četiri milje istočno od El Hierra. Potonuo je tokom spašavanja, rekli su.

Vjetar i slaba vidljivost otežali su spašavanje.

- Nakon onoga što se dogodilo jučer i ako se dogodi prognoza za dolazak brodova migranata, onda će to biti najveća humanitarna kriza koja će se dogoditi Kanarskim otocima u posljednjih 30 godina - rekla je Candelaria Delgado iz vlade Kanarskih otoka novinarima u nedjelju.

Troje spašenih patilo je od hipotermije i dehidracije, saopćile su u nedjelju spasilačke službe.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo