28.09.2024 / 22:52 Muzika i Film - Foto

Fondacija AMADEUS poklanja instrumente mladim muzičarima u BiH

Fondacija AMADEUS Sarajevo, kao i svaki put do sada, pored organizacije koncerata, veliku pažnju poklanja mladim talentima iz Bosne i Hercegovine.

Vrijedne violine ovog puta su poklonjene na korištenje mladim talentovanim muzičarima: Antoniu Šariću iz Mostara i Hani Huseinbegović iz Zenice, a Udruženju djece sa posebnim potrebama OAZA Sarajevo darovano je 5 gitara na trajnu upotrebu.

Instrumenti će zvanično biti uručeni na koncertu 5. oktobra 2024. godine na muzičko-scenskom spektaklu REQUIEM u izvedbi Bugarske državne opere i baleta iz Stare Zagore.

Poslije obavještenja o ustupanju instrumenata, Antonio i Hana su izjavili:

"Neizmjerno sam zahvalna i počastvovana violinom koju ste mi poklonili na korištenje. Vaša velikodušnost i podrška znaće mi više nego što mogu izraziti riječima. Obećavam da ću marljivo raditi i posvetiti se svom usavršavanju s ovom violinom, kako bih opravdala vaše povjerenje i uzvratila ovu čast kroz svoj muzički zivot. Jos jednom,od srca hvala," kazala je Hana.

"Želim vam se iskreno zahvaliti na instrumentu koji ćete mi uručiti i dodijeliti na korištenje. Ova violina mi puno znači i pomoći će mi da nastavim učiti i razvijati svoj glazbeni talent. Radujem se svečanoj dodjeli koja će se održati 5.10. u Sarajevu. Hvala vam na podršci", rekao je Antonio Šarić.

"Dragi prijatelji muzike, dragi čitaoci ovih portala i novina, fondacija AMADEUS i Vas poziva da instrumente koje imate u Vašim kućama, a ne upotrebljavate ih, da iste ustupite nama ili ih lično ustupite nekom djetetu koje uči svirati neki instrument. Mi muzičari naše instrumente volima i gledamo kao živa bića, a instrumenti "vole kad se sviraju". Zatvoreni u svojim kutijama ti Vaši instrumenti čekaju mlade virtuoze da iz njih oslobode muziku Mozarta, Bacha, Bethovena....

Oživimo instrumente u rukama djece i dajmo priliku toj djeci da postanu dio najveće internacionalne porodice: MUZIČKE PORODICE. Oni koji do našeg REQUIEMA 5. oktobra doniraju jedan instrument neka nam se jave i dobijaju besplatne ulaznice za REQUIEM. Vidimo se 5.oktobra 2024.godine u KSC Skenderija: R E Q U I E M I ne zaboravite: Ulaganje u obrazovanje je majbolja i najsvetija investicija za budućnost svek države.
Ono što su u sportu naša Lana Pudar i Ismail Barlov, to su u muzici Antonio Šarić i Hana Huseinbegović, naše muzičke nade....", poručili su iz Fondacija AMADEUS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo