27.09.2024 / 15:44 Muzika i Film - Odlazak legende

U 89. godini preminula glumica Maggie Smith

U 89. godini preminula glumica Maggie Smith
Foto: Agencije
Glumica Maggie Smith (89), poznata po filmovima o Harryju Potteru i ‘Downton Abbeyju‘, umrla je u 89. godini, saopćila je njezina porodica, prenosi BBC.

"S velikom tugom moramo objaviti smrt Dame Maggie Smith. Preminula je mirno u bolnici rano jutros, u petak 27. septembra. Kao veoma privatna osoba, bila je s prijateljima i porodicom do samog kraj. Iza sebe ostavlja dva sina i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom izvanredne majke i bake. Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice Chelsea and Westminster na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tokom njezinih posljednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim vašim porukama i podršci i molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom trenutku", saopćila je njezina porodica.

Snimila je 60-ak filmova i 70-ak predstava, a u bogatoj karijeri osvojila je dva Oscara, četiri Emmya, tri Zlatna globusa, nagradu Tony i pet puta nagradu BAFTA. Za svoj film, "The Prime of Miss Jean Brodie" je 1969. osvojila Oscara, a također i za film iz 1978. "California Suite". Glumila je s brojnim holivudskim imenima, kao što su Michael Caine, Richard Burton, Elizabeth Taylor, Orson Welles, i mnogi drugi. Mlađe generacije zauvijek će je pamtiti kao Minervu McGonagall u filmu o Harryju Potteru.

Na Broadwayju je prvi put nastupila kad je imala samo 21 godinu, a ubrzo je dobila poziv da se pridruži Britanskom nacionalnom kazalištu.



Privatni život bio joj je buran. Svog drugog supruga Beverleyja Crossa, s kojim je bila u braku 23 godine, sve do njegove smrti uzrokovane srčanim udarom 1998., prvi je put upoznala kada je imala 18 godina. Iako je on već bio oženjen, zaprosio ju je i ona je rekla da će ga čekati. Međutim, dok ga je čekala, upoznala je Roberta Stephensa.

Za njega se udala 10 dana nakon što im se rodio prvi sin Chris Larkin, a zatim su dobili još jednog sina, Tobyja Stephensa.

Brak sa Stephensom potrajao je sedam godina, a nakon što su se razišli, Maggie Smith udala se za Beverleyja dvije godine kasnije.

U sretnom braku bili su 23 godine, a njegovu smrt nikada nije preboljela. "Svi kažu da s vremenom bude lakše, ali ja ne mislim tako. Samo bude drugačije. Judy Campbell jednom mi je rekla divnu stvar kad joj je umro muž, to je čudan osjećaj da više nikome nisi na prvome mjestu", izjavila je jednom prilikom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo