25.09.2024 / 09:27 Svijet - Finansijski gigant

Visa suočena s tužbom za monopol nad tržištem debitnih kartica u SAD-u

Visa suočena s tužbom za monopol nad tržištem debitnih kartica u SAD-u
Foto: Ilustracija
Sjedinjene Države su podnijele tužbu protiv Vise, optužujući finansijskog giganta da nezakonito guši konkurenciju kako bi održao monopol na tržištu debitnih kartica.

U tužbi se navodi da je Visa kaznila kompanije koje su htjele koristiti alternativne mreže plaćanja i potplatila potencijalne konkurente da zadrži svoj položaj na tržištu.

Ministarstvo pravde SAD-a objavilo je da su ti potezi usporili inovacije i doveli do značajnih dodatnih naknada za američke potrošače i preduzeća.

Iz Vise tvrde da su tužbe "neutemeljene" i da će se braniti na sudu.

Ta kompanija se također suočila sa tužbama i nadzorom od strane trgovaca i regulatora konkurencije u drugim dijelovima svijeta, uključujući Evropu i Australiju.

Ministarstvo pravde SAD-a počelo je istragu o Visi 2021.

Kompanija obrađuje više od 60 posto debitnih transakcija u SAD-u, prema tužbi, zarađujući sedam milijardi dolara od naknada godišnje. Od 2022. poslovanje Vise s debitnim karticama bilo je veće po prihodu od poslovanja s kreditnim karticama i vrlo profitabilno.

Državni tužilac Merrick Garland rekao je da je Visai dominacija omogućila da izvuče naknade koje su bile daleko veće nego što bi mogla naplatiti na "konkurentnom tržištu".

- Trgovci i banke prenose te troškove na potrošače, bilo podizanjem cijena ili smanjenjem kvaliteta ili usluge. Kao rezultat toga, nezakonito ponašanje Vise utječe ne samo na cijenu jedne stvari,već i na cijenu gotovo svega - rekao je Garland.

Ministarstvo pravde je objavilo da je Visa također iskoristila svoju dominaciju na tržištu da zaprijeti tehnološkim firmama kao što je PayPal značajnim naknadama, ako ne potpišu ugovore kojim se obavezuju na usmjeravanje plaćanja kroz Visu.

Zatraženo je od suda da presudi da Visa ima monopol i da joj zabrani nastavak navodne "antikonkurentske" prakse, javlja BBC.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo