25.09.2024 / 09:24 Svijet - Stradali milioni

Švicarski Parlament priznao Holodomor kao genocid nad ukrajinskim stanovništvom

Švicarski Parlament priznao Holodomor kao genocid nad ukrajinskim stanovništvom
Foto: X

Predstavnički dom, odnosno donji dom švicarskog Parlamenta, priznao je danas Holodomor, veliku ukrajinsku glad 1932-1933, kao genocid nad ukrajinskim civilnim stanovništvo.

Parlamentarci su usvojili rezoluciju sa 123 glasa za, 58 protiv i sedam uzdržanih, prenosi Swiss Info.

“Holodomor, istrebljenje glađu, je glad koju je orkestrirao Staljinov režim i odnio je živote približno četiri miliona Ukrajinaca, dva miliona Kazahstanaca i nekoliko stotina hiljada Rusa”, kazala je Christine Badertscher iz stranke Zelenih.

“Cilj je bio slomiti otpor poljoprivrednika koji su se protivili kolektivizaciji. Ove činjenice su sada nesporne od strane nezavisnih istraživača. Ovim priznanjem osiguravamo da žrtve ne budu zaboravljene.”

Monika Rüegger iz Švicarske narodne partije bila je protiv ove odluke govoreći kako je priznanje genocida stvar međunarodnih tribunala, a ne pojedinačnih država, prenosi Tanjug.

“Švicarska ne mora odlučivati da li je došlo do genocida. Ona može ili stati na jednu stranu ili zadržati svoju neutralnost i suverenitet”, dodala je ona.

Priznanje Holodomora kao genocida stavljeno je na politički dnevni red nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Ukrajina je 2006. godine zvanično proglasila Holodomor genocidom, a u godinama koje su uslijedile brojne svjetske države su priznale Holodmor kao genocid, među kojima su Njemačka, Francuska, Italija...

(Vijesti.ba)

Izdvajamo