23.09.2024 / 12:38 Svijet - Pariz

Poslovna aktivnost u eurozoni opada nakon Olimpijskih igara u Parizu

Poslovna aktivnost u eurozoni opada nakon Olimpijskih igara u Parizu
Pariz 2024 / FB

Poslovna aktivnost u eurozoni opala je prvi put u sedam mjeseci u septembru, jer je Francuska izgubila zamah ​​nakon završetka Olimpijskih igara u Parizu, pokazalo je ključno istraživanje u ponedjeljak.

S&P Globalov indeks menadžera nabavke (PMI) - ključni mjerač ukupnog zdravlja ekonomije - pao je na 48,9 u septembru, u odnosu na 51 u augustu.

Svako očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju.

- Eurozona ide ka stagnaciji. Nakon što je olimpijski efekat privremeno podstakao Francusku, tešku ekonomiju eurozone, kompozitni PMI je u septembru pao u najvećoj mjeri u posljednjih 15 mjeseci - rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

- S obzirom na brz pad novih narudžbi i zaostatak narudžbi, nije potrebno mnogo mašte da se predvidi dalje slabljenje ekonomije - dodao je.

Istraživanje je pokazalo da su Njemačka i Francuska, dvije najveće ekonomije eurozone, u velikoj mjeri odgovorne za pokretanje pada u zoni jedinstvene valute u 20 zemalja.

Proizvodnja francuskog privatnog sektora vratila se na pad nakon udarca u ruku sa Olimpijade, dok je nemačka poslovna aktivnost opala najbrže od februara.

"Veliki pad" PMI-a eurozone "sugerira da ekonomija naglo usporava, da je Njemačka u recesiji i da je jačanje Francuske na Olimpijskim igrama samo bljesak", rekao je Andrew Keningham, glavni ekonomista za Evropu u londonskoj istraživačkoj grupi Capital Economics.

- S obzirom da nova francuska manjinska vlada sada planira značajno pooštriti fiskalnu politiku, izgledi za rast u Francuskoj izgledaju sve lošiji - rekao je on.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo