15.09.2024 / 09:24 Svijet - Bez zadrške

Admiral i zvaničnik NATO-a: Ukrajina ima pravo da udari u unutrašnjost Rusije

Admiral i zvaničnik NATO-a: Ukrajina ima pravo da udari u unutrašnjost Rusije
Foto: X
Admiral Rob Bauer, koji trenutno obnaša funkciju glavnog savjetnika generalnog sekretara NATO-a, izjavio je da zemlje koje šalju oružje Ukrajini imaju pravo ograničiti njegovu upotrebu.

"Ukrajina ima pravo, kako s pravne, tako i s vojne strane, izvesti napade duboko u Rusiju kako bi ostvarila stratešku prednost na bojnom polju," rekao je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Bauer.

Također je naglasio da države zadržavaju suvereno pravo postavljanja ograničenja u vezi s upotrebom oružja koje dostavljaju Kijevu.

General Karel Řehka, načelnik čeških oružanih snaga, istakao je kako Češka ne postavlja nikakve restrikcije Ukrajini u vezi s korištenjem dostavljenog oružja.

"Naša je pozicija da Ukrajinci trebaju sami odlučiti kako će upotrijebiti oružje," izjavio je Řehka.

Njihove izjave dolaze u trenutku kada američki predsjednik Joe Biden razmatra da li bi SAD trebale odobriti Ukrajini korištenje oružja dugog dometa u napadima na ruski teritorij.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kontinuirano traži podršku SAD-a i drugih saveznika kako bi dobio dozvolu za korištenje zapadnog oružja za napade na ruske zračne baze, pogotovo u trenutku kada Rusija intenzivira napade na ukrajinsku infrastrukturu, uključujući električnu mrežu i komunalne usluge pred nadolazeću zimu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo