9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 09:42 BiH - Posljednji ispraćaj akademika

Kod Posušja sahranjen akademik Slavo Kukić

Kod Posušja sahranjen akademik Slavo Kukić
Foto: Valter.portal

Na groblju u Vinjanima kod Posušja jučer je sahranjen akademik Slavo Kukić.

Posljednjem ispraćaju Slave Kukića prisustvovalo je stotine ljudi, a među njima predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, profesori Muris Čičić, Mirko Pejanović, Mile Stojić, Asim Mujkić, Nerzuk Ćurak, Sarina Bakić, Esad Bajtal, potom Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, bivši član CIK BiH i veliki prijatelj prof. Kukića, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar razvoja, poduzetništva i obrata FBiH Vojin Mijatović, delegacija SDP-a BiH i brojni drugi predstavnici političkog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Slavo Kukić preminuo je u subotu 7. septembra, nakon duge i teške bolesti. Bio je naučni radnik, sociolog, te redovni član ANUBiH.

Slavo Kukić je rođen 1954. godine u Vinjanima kod Posušja. Diplomirao je 1977. godine na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, 1983. godine na Interdisciplinarnom poslijediplomskom studiju Univerziteta u Sarajevu stekao je titulu magistra društvenih znanosti, a tri godine kasnije i titulu doktora socioloških nauka na Fakulteta političkih nauka.

Od 1992. godine bio je zaposlen na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, a redovni profesor je postao 1999. godine. Od 2018. godine bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Autor je preko 160 naučnih i stručnih radova, objavljenih u časopisima i zbornicima na više svjetskih jezika, te oko 90 recenzija i prikaza djela drugih autora. Kukić je bio autor ili koautor 32 knjige i studije, među kojima je devet univerzitetskih i tri srednjoškolska udžbenika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo