11.09.2024 / 09:14 Svijet - SAD

Trump nije imao adekvatan odgovor na napade Harris, republikanci se žale na favorizovanje

Trump nije imao adekvatan odgovor na napade Harris, republikanci se žale na favorizovanje
Foto: Vijesti.ba

Donald Trump i Kamala Harris sastali su se prvi put na predsjedničkoj debati u Filadelfiji u utorak uveče.

Možda su se rukovali, ali se nisu baš dobro slagali.

U vatrenih 90 minuta, Harris je često uzrujavala bivšeg predsjednika ličnim napadima koji su ga izbacili iz ravnoteže i podigli temperaturu ovog veoma očekivanog sukoba.

Njeni oštri napadi na veličinu njegovih skupova, njegovo ponašanje tokom napada na Kapitol i na zvaničnike koji su služili u njegovoj administraciji, a koji su sada postali glasni kritičari njegove kampanje, stalno su ostavljali Trumpa u defanzivi.

Šablon tokom velikog dijela debate bio je da Harris izaziva svog republikanskog rivala da daje produžene odbrane svog prošlog ponašanja i komentara. On je rado odgovarao, povremeno podižući glas i mašući glavom.

Iznova i iznova, kako je veče odmicalo, Kamala Harris je stavljala Donalda Trumpa u defanzivu "ubadanjima" i bodovima koje je mogao ignorisati, ali se činilo da je bio primoran da se pozabavi time.

U jednom trenutku, Harris je upitana o liberalnim pozicijama, poput onih o frakiranju naftnih škriljaca, koje je zauzela tokom svoje neuspjele predsjedničke kampanje 2019. i od tada je napustila.

Njeno namjerno provociranje se nastavilo i završila je odgovor napominjajući da nije primala pomoć od svog bogatog oca.

Opet je mamac uhvatio bivši predsjednik.

Umjesto da udari potpredsjednicu zbog njenih promjenjivih stavova – što je jasno područje slabosti – on je svoj odgovor otvorio govoreći o „sićušnom djeliću“ novca koji je uzeo od svog oca.

Što se tiče povlačenja iz Afganistana, još jedne slabe tačke za Harris, potpredsjednica je prebacila razgovor na Trumpove pregovore sa talibanskim zvaničnicima pozivajući ih u Camp David.

Bio je to obrazac koji se ponavljao iznova i iznova i pokazao se vrlo učinkovitim.

Amerikanci bi trebali otići na Trumpov skup, rekla je Harris tokom ranog pitanja o imigraciji, jer su oni poučni. “Ljudi počnu napuštati skupove rano zbog iscrpljenosti i dosade,” rekla je Harris.

Ta uvreda očigledno je uzrujala bivšeg predsjednika, pa je onda većinu svog odgovora – na temu koja bi trebala biti jedno od njegovih glavnih područja snage – proveo braneći veličinu svojih skupova i omalovažavajući njene.

Trump je odatle prešao na produženi govor o razbijenom izvještaju da su haitski imigranti u gradu Springfield, Ohio, otimali i jeli kućne ljubimce svojih susjeda.

Republikanci se već žale na, kako kažu, favorizovanje koje su moderatori ABC-a, David Muir i Linsey Davis, pokazali prema Harris.

Donald Trump has been prosecuted for national security crimes, economic crimes, election interference—and has been found liable for sexual assault. Let’s be clear: I will always stand for the rule of law.

Posted by Kamala Harris on Tuesday, September 10, 2024

Ako se debate dobijaju ili gube na osnovu toga koji kandidat najbolje koristi pitanja na kojima je jak - i brani ili skreće pažnju sa područja slabosti - utorak navečer je bio u korist potpredsjednice.

Brza anketa CNN-a među gledaocima rekla je da je Harris bolje nastupila, a tržišta klađenja su govorila isto.

Go to one of Donald Trump’s rallies. He talks about Hannibal Lecter, windmills causing cancer—and you will even notice people leaving early out of boredom. The one thing you will not hear him talk about is you.

Posted by Kamala Harris on Tuesday, September 10, 2024


(Vijesti.ba)

Izdvajamo