11°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

10.09.2024 / 12:59 BiH - Bh. ministar

Hurtić na obilježavanju Dana općine Banovići

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić, zajedno sa saradnicima danas je prisustvovao obilježavanju 10. septembra – dana općine Banovići.

Zajedno sa Hurtićem, šef kabineta Jasmin Handžić, položili su cvijeće na spomen - obilježjima u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona, kao i na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima 119. muslimanske brdske brigade.

Današnji dan predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Banovića, kada su prije 29 godina združene jedinice 2. i 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobodile Aljkoviće i Seonu, te donijele slobodu građanima Banovića.

Tokom obilježavanja, istakli su važnost sjećanja na njihovu žrtvu i očuvanja historije i vrijednosti za koje su se borili.

-Današnji dan je prilika da se sjetimo svih onih koji su dali svoj doprinos u izgradnji i očuvanju općine Banovići. Posebno se sjećamo šehida i poginulih boraca koji su žrtvovali svoje živote za slobodu koju danas uživamo. Naša dužnost je da njihova žrtva ne bude zaboravljena i da nastavimo graditi bolje društvo na temeljima pravde, solidarnosti i održivog razvoja, kazao je ministar Hurtić.

Dodao je da ministarstvo na čijem je čelu ostaje posvećeno jačanju lokalnih zajednica kroz projekte koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, većoj podršci socijalnim kategorijama, očuvanju okoliša i unapređenju životnih uslova svih građana.

Istovremeno, naglasio je da svi moramo ostati posvećeni očuvanju sjećanja na borce, heroje i njihovu borbu, koja je omogućila da danas živimo u slobodnoj i cjelovitoj zemlji.

 

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo