11°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

10.09.2024 / 12:00 BiH - Delegacija EU u BiH

Kampanja EU uoči izbora u BiH, u fokusu promocija fer i kredibilnih izbora

Kampanja EU uoči izbora u BiH, u fokusu promocija fer i kredibilnih izbora
Foto: Vijesti.ba

Uoči oktobarskih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Evropska unija u BiH pokreće danas na društvenim mrežama kampanju pod nazivom "Sve počinje izborom" u čijem je fokusu promocija fer i kredibilnih izbora, s posebnim naglaskom na izlaznost birača, sprečavanje izborne prevare i povećanje učešća žena u politici.

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, ovim ključnim temama, Evropska unija ima za cilj da inspiriše građane da ostvare njihova demokratska prava, aktivno učestvuju u izbornom procesu i zaštite integritet izbora.

Kampanja će trajati tokom septembra na društvenim mrežama EU u BiH.

- Kredibilni i fer izbori u kojima učestvuje većina građana ključni su za jačanje demokratije, poštivanje vladavine prava i osiguranje poštivanja osnovnih ljudskih prava – sve to su osnovne vrijednosti EU. Ova kampanja potvrđuje opredjeljenje EU da podrži Bosnu i Hercegovinu na ovom putu. Ohrabrujemo sve građane, naročito mlade ljude, da budu nosioci promjena jer - sve počinje vašim izborom - naglasio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Luigi Soreca.

Aktuelna kampanja na društvenim mrežama nadovezuje se na uspješnu kampanju "Sve počinje izborom" provedenu prije Općih izbora 2022. godine i nastavlja ohrabrivati aktivno učešće građana u oblikovanju vlastite budućnosti ostvarivanjem prava glasa.



(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo