11°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

10.09.2024 / 10:41 BiH - Teorijska i praktična

Obuka antibombnog tima: Savezna policija Njemačke i Granična policija BiH nastavljaju saradnju

Danas je, u prostorijama Granične policije, uvodnim govorom direkotra Mirka Kuprešakovića otvorena obuka za pripadnike antibombnog tima u organizaciji Savezne policije Njemačke.

Operativno-taktička obuka za pripadnike antibombnog tima provodi se do 15. septembra 2024. godine, u sklopu projekta o bilateralnoj saradnji između Granične policije i Savezne policije Njemačke.

Uvodnim obraćanjem, direktor Kuprešaković je zahvalio Saveznoj policiji Njemačke na još jednoj u nizu obuka za pripadnike Granične policije, prilikom čega unaprjeđuju vještine i stječu nova znanja i iskustva, te razmjenjuju informacije u vezi s poslovima koje obavljaju. Obuku provode stručnjaci iz Savezne policije Njemačke i ista predstavlja nastavak uspješne, skoro dvadesetogodišnje, suradnje i kontinuirane obuke za policijske službenike.

Obuka se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Praktični dio se izvodi na poligonu, uz praktičnu primjenu eksploziva, sredstava za detoniranje, maketa i stvarnih vozila i predmeta uz korištenje opreme koja je na raspolaganju Graničnoj policiji. Tokom obuke, bit će korištena i oprema koju je Savezna Republika Njemačke donirala GPBiH, uključujući i suvremene robotske sustave.

U sklopu suradnje antibombnih timova, tokom ove godine provodilo se niz aktivnosti koje uključuju posjetu i zajednički rad pripadnika antibombnog tima Saveznoj policiji, a koji se odvijao na zračnim lukama u SR Njemačkoj i na stručnim skupovima koji se odnose na područje antibombnog djelovanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo