09.09.2024 / 09:33 Svijet - "Posebno značajna i dirljiva"

Obilježena druga godišnjica smrti kraljice Elizabete II

Obilježena druga godišnjica smrti kraljice Elizabete II
Foto: PA Media
Britanski kralj Charles i kraljica Camilla u nedjelju su prisustvovali molitvenoj misi blizu svoga dvorca Balmoral u Škotskoj u sjećanje na kraljicu Elizabetu II., na drugu godišnjicu njene smrti.

Gostujući propovjednik, velečasni Shaw Paterson opisao je godišnjicu kao "posebno značajnu i dirljivu za kraljevsku porodicu". Kralj Charles je imao vrlo izazovnu godinu zbog vlastitog zdravlja i zdravlja princeze od Walesa kada im je oboma dijagnosticiran karcinom, prenosi HINA.

PA Media Charles and Camilla, who is wearing a green outfit and hat, in the back seat of a car looking out the window

Prisutni su rekli da je kralj mahao te se ljubazno obratio maloj grupi obožavaoca koji su čekali da ga vide kako ulazi u crkvu, na drugu godišnjicu njegova historijskog nasljeđivanja prijestolja. Paterson je rekao nakon jednosatnog bogoslužja da mu je bila čast propovijedati kralju, kraljici i ostatku kongregacije, u kojoj je bio i škotski premijer John Swinney.

Opisao je da je kralj "poznat i voljen" u lokalnoj zajednici Balmorala i da je "dio nje", baš poput pokojne kraljice. Poznato je da kraljica Elizabeta II. nikad nije bila sretnija nego kad se nalazila u svome dvorcu Balmoralu. Umrla je u dobi od 96 godina.

Povodom godišnjice premijer Keir Starmer odao je počast pokojnoj kraljici i "70 veličanstvenih godina njene vladavine".

"Danas su dvije godine od smrti kraljice Elizabete II.," rekao je Starmer u poruci na društvenim mrežama te dodao:

"Predanost pokojne kraljice Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu naučila nas je da bez obzira s kakvim se izazovima zemlja suočava, vrijednost služenja je ta koja ostaje."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo